Pusulalar yön bulmak için kullanılan bir alettir. Pusulalar Dünya’nın manyetik alanının etkisiyle çalışmaktadır ve içerisinde yer alan ibre bir mıknatıstır. Haliyle bu mıknatıslı ibreye sahip pusulalar Dünya’nın manyetik alanı doğrultusunda dengeye gelmektedir. Pusula ibresinin N kutbu coğrafi kuzey kutbunu göstermektedir. Böylece gidilecek yön N baz alınarak kolayca belirlenebilir.
Yön bulma esnasında pusulalar içerisinde mıknatıslı ibrelere sahip olduğundan dolayı dünyanın (yeryüzünün) manyetik alanı dışındaki manyetik alanlardan da etkilenebilmektedir. Cep telefonu, televizyon, mıknatıs ve yüksek gerilim hatlarının etrafında manyetik alan oluştuğundan dolayı yön bulurken pusulanın bu ve buna benzeri manyetik alanlardan yeterince uzak bir noktada kullanılması gerekmektedir. Aksi taktirde eğer bu tarz aletlerden uzak tutulmazsa pusuladaki ibreler sapabilir yani bozuk gösterebilir.
Pusulada yön bulmak için öncelikle yönlerin isimleri doğru şekilde bilinmelidir. Yukarıdaki pusula resminden gördüğünüz gibi N harfi kuzey, S harfi güney, E harfi doğu ve W harfi ise batı yönünü göstermektedir. Pusulanın üzerinde bulunan bu harfler yönlerin İngilizce karşılıklarının baş harfleridir. Yani;
- North ⇒ Kuzey
- South ⇒ Güney
- East ⇒ Doğu
- West ⇒ Batı
anlamına gelmektedir.
Pusulanın yön ibresi iki renkli (kırmızı ve mavi) olup kırmızı uç daima kuzeyi (yani N harfini) gösterir. Şimdi pusula ile yön nasıl bulunur örnek vererek açıklayalım.
Pusula İle Yön Bulma
Pusula ile yön sırasıyla aşağıdaki şekilde bulunmaktadır.
1-) Diyelim ki güneybatı yönünde gitmek isteyen bir kişi olsun. Bu kişi pusulayı yatay bir şekilde tuttuğunda pusula aşağıdaki gibi dengeye gelmiş olsun.
2-) Pusulanın döner kapsülü, pusula ibresinin kırmızı ucu aşağıdaki şekildeki gibi N (yani kuzey) kutbunu gösterecek şekilde döndürülür. Yani pusuladaki kırmızı ucu (döner kapsülü çevirerek) N harfine getiriyoruz. Yukarıdaki pusulayı sola doğru çevirdiğimizde kırmızı uç aşağıda gördüğünüz gibi N harfine gelmiş olur.
3-) Ardından pusulaya göre güneybatı yönü belirlenerek istenilen yönde ilerlenir. Yani kırmızı tarafı kuzey kısmına çevirdikten sonra güneybatıyı pusulamızdan buluyoruz. Güneybatı W ve S’nin tam ortasında olduğundan gidilmek istenen yön oraya doğru olmuş oluyor. Sonuçta güneybatı Batı(W) ve Güney(S) ‘nin tam ortası olmuş olur.
4-) Bu şekilde başka hangi yöne gitmek isterseniz pusuladan yönünü ayarlayabilirsiniz.
Yinede pusula ile yön bulmayı anlamayan varsa yorum kısmından her türlü soru sorabilirsiniz. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız. Teşekkürler iyi çalışmalar dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?