Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere Qwerty ne demektir, Türkçe anlamı nedir kısaca hakkında bilgi vereceğiz.
Geçtiğimiz günlerde yapılan araştırmalara göre dünya çapında en çok kullanılan şifrelerden birisi “qwerty” olarak açıklanmıştır. Yani dünyadaki insanların birçoğu şifre olarak qwerty kelimesini tercih ediyor. Yani herhangi bir siteye üye olurken, mail adresi için üyelik açarken, sosyal medya sitelerine üyelik oluştururken vs. durumlarda şifre olarak “qwerty” kelimesi seçilebiliyor. Peki, qwerty ne anlama geliyor? Qwerty kelimesi neden şifre olarak kullanılıyor, herhangi bir anlamı var mı? araştırılıyor. Şimdi sizler için kısaca bilgi verelim.
Qwerty Ne Demektir? Qwerty Klavyede Nerede Yazar?
Qwerty, Q klavyenin diğer bir adıdır. Qwerty, Q klavyede Q harfinden başlayarak soldan sağa yazıldığında meydana çıkan bir ifadedir. Qwerty kelimesinin herhangi bir anlamı bulunmamaktadır. Yani “qwerty” kelimesinin herhangi bir karşılığı yoktur, translate’den yazdığımızda Türkçe anlamı çıkmamaktadır. Bu kelime Q klavyenin diğer bir ismidir diyebiliriz. Yani “qwerty” denilince akla ilk gelen şey “Q klavye” ‘dir. Şöyle ki, Q klavyede harf bölümünün en üst tarafında soldan sağa doğru yazılışı “QWERTY” kelimesini oluşturuyor. Yani aşağıdaki Q klavyede gördüğünüz gibi Q harfinden başlayarak 6 harf soldan sağa yazdığımızda “Q-W-E-R-T-Y” oluşmaktadır. Aslında bu kelimenin şifre olarak çok tercih edilmesinin sebebi de hızlı ve akılda kalıcı olmasıdır.
Yani nasıl rakamlarla şifre en kolay “123456” yazılıyor. İşte bunun harfli olan versiyonu da “qwerty” şeklindedir. Eğer önemsiz bir yerde üyelik oluşturacaksanız ve şifresini unutmak istemiyorsanız şifrenizi “qwerty” olarak belirleyebilirsiniz. Yani bu tamamen şifreyi unutmamak adına oluşturulan kolay bir şifredir diyebiliriz. Dediğimiz gibi qwerty dünya çapınca en çok tercih edilen şifrelerin başında gelmektedir. Çünkü hem akılda kalıcı hem de unutsak bile Q klavyede yan yana yazıldığı için her an akla gelebilecek bir şifredir. Bunun dışında başka bir anlamı bulunmamaktadır. Eğer önemsiz bir yerde üyelik oluşturacaksanız veya herhangi bir sitede tek seferlik denemelik üyelik açacaksanız “qwerty” şifresini tercih edebilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?