Romatizma Nedir? Romatizmanın Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir?

Romatizma Nedir?

Romatizma denilince akla direk eklemlerde, kaslarda, kemiklerde ve yumuşak dokularda oluşan ağrılar gelmektedir. Romatizmanın da 2 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar iltihaplı romatizma ve iltihapsız romatizmadır. İltihapsız romatizmaya aynı zamanda mekanik romatizma da denilmektedir. İltihaplı romatizmanın meydana gelme sebebi vücut içerisinde bulunan kimyasal uyarılardır, iltihapsız romatizmanın meydana gelme sebebi de eklemlerin çok kullanılarak aşınmasındandır.

Günümüzde halen romatizmanın sebebi net olarak bulunamamıştır. Fakat şüphelenilen bazı durumlar ise; genetik özellikler, sigara ve alkol kullanımı, eklemlerin uzun yıllar boyunca aşırı derece kullanımı, gereğinden fazla kilodur. Bu durumların romatizmayı tetiklediği doktorlar tarafından düşünülmektedir.

Romatizmanın belirli yaş ve cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır. Her yaşta her cinsiyette görülebilir, çocuklarda bile görülebilmektedir. Genç erkek ve genç kadınların yanı sıra yaşlılarda da sıklıkla romatizma görülmektedir.

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Romatizma çok geniş ve farklı özelliklerle kendisini gösterebilmektedir. İlk ve en belirgin şikayet ağrılar olacaktır. Fakat bunun yanı sıra hareket etmede kısıtlanma, tutukluk da görülebilmektedir.

Hastaları doktora götüren ilk sebep de ağrılar olmaktadır. Diğer sebepler de bel ve boyun ağrılarıdır. Bu ağrılar da bir yandan romatizma belirtisi olabilmektedir. Bu yüzden dikkate alınmalıdır. Ayrıca nadir de olsa ağız ve göz kuruluğu, deride pullanma ve dökülme, ağız ve cinsel bölgede oluşan uçuklar, el ve ayaklarda oluşan renk bozuklukları, sararma ve morarmalar, saç dökülmesinde fazlalık, güç kaybı, ateşlenme de romatizma belirtileri olabilmektedir.

Romatizmadan Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

  • Günlük yaşantınıza dikkat edin. Beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Şişmanlık bu hastalığı tetikleyen unsurlardan biridir. Bu sebepten dolayı fazla kilo almamaya, dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Çünkü kilo alındıkça eklemlere binen yük artar ve ağrıların oluşmasına neden olur.
  • Doğuştan kalça çıkığı olan kişilerde romatizmal hastalıkların görülmesi yüksek ihtimaldir. Bu nedenle genel yaşantının sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.
  • Cinsel ilişki sırasında bazı mikroplar romatizmal hastalıklara neden olmaktadır.
  • Aşırı sıcak veya soğuktan uzak durulmalıdır.
  • Egzersiz yapmak kas ve eklem sağlığı açısından önemlidir ve faydalıdır.
  • Yatak istirahati önemlidir. Ağrının ve şişkinliğin fazla olmasından dolayı yatak istirahini uzun tutmamak koşulu ile yapılmalıdır.

Fakat unutulmamalıdır ki; romatizmal hastalıklarda bu korunma yöntemlerini yaparak hafifletebilirsiniz. Sadece bir tedavi ile bu hastalığın önlenemediği unutulmamalıdır. Genel yaşantınıza dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir