Selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere şah gambiti açılışı nasıl yapılır onu anlatacağız.
Satranç’ta birçok açılış ve savunma yöntemleri vardır. En tehlikeli açılışlardan birisi de şah gambiti açılışıdır. Hatta birçok profesyonel satranç oyuncusuna göre satranç dünyasındaki en tehlikeli açılış şah gambitidir. Şah gambiti açılışından sonra birçok kombinasyon oluşuyor. Çünkü beyazların hareket alanı açılmış oluyor. Yani şah gambiti açılışı ile beyaz taraftaki oyuncu ciddi bir avantaj sağlayabiliyor. Tabii ki en zor açılış olduğundan bu açılışa iyi çalışmak gerekmektedir. Eğer siyah taraftaysanız şah gambiti yerseniz yine iyi çalışmış olmalısınız ki iyi savunma yapın. Şimdi ilk olarak şah gambiti açılışı nasıl yapılır onu anlatalım ardından şah gambiti devam yollarına 1 örnek paylaşalım.
Şah Gambiti Açılışı Nasıl Yapılır?
Şah gambiti aşağıda gördüğünüz gibi sırasıyla e4-e5-f4 hamleleri ile yapılan bir açılıştır. Yani 1. hamleler e4 ve e5 olacak. Sonraki 2. hamlede beyaz f4 oynayacak. Bu konumda aşağıdaki gibi şam gambiti olmuş olur.
Şah gambitinde ilk olarak beyaz şahın önündeki piyonu 2 ileri sürerek e4’e oynar. Sonra siyah da aynı şekilde e5 oynayacak. Ardından şah gambiti açılışı olması için beyazlar filin önündeki piyonu 2 ileri sürecek yani f4’e oynayacak. Böylelikle şah gambiti olmuş olur. Bu açılış gerçekten beyazlar için sağlam atak, hücum açılışıdır diyebiliriz. Beyazlar piyon fedası yaparak taşların önünü açar ve ciddi derecede hücumda avantaj sağlamış olur. Şah gambiti ile ilgili birçok kitap yazılmıştır. Şimdi şah gambiti devam yollarını paylaşalım. Sizlere en popüler devam yolunu gösterelim.
Şah Gambiti Devam Yollarına Örnek
Şah gambitinin birçok devam yolu vardır. Fakat en popüleri aşağıda paylaşacağımız örnektir diyebiliriz. Şimdiden iyi oynamalar, iyi çalışmalar dileriz.
İlk olarak siyah piyon beyaz f4 piyonunu yerse beyazların hemen atı f3 oynaması gerekiyor. Çünkü diğer durumda siyah vezir h4 gelerek şah çekebilir ve beyaz şahın ilerde rok yapmasını engelleyebilir. O yüzden beyaz atın üstteki gibi oynaması en iyi yol olarak görülüyor.
Ardından siyahlar f4 ‘deki piyonu korumak için g5 oynuyor.
Akabinde beyazlar kalenin önündeki piyonu h4 ‘e oynayabilir. Bu durumda beyazlar kalenin önünü açmaya yönelik bir hamle yapmış olur.
Siyahlar avantaj yakalamak istiyor. Hemen atı tehdit etmek için piyonu 1 ileti sürer yani g4 oynar.
İşte burası kilit nokta diyebiliriz. Beyazlar atı g5 ya da e5 oynamalıdır. Atın geri çekilmesi manasız olur. En doğru hamle e5 gibi duruyor. Çünkü zaten g5 geldiğinde vezir atı yiyemediği gibi at g5’e gelmese bile vezir h4’deki piyonu kaleden dolayı yiyemez. Haliyle en atak konum bu şekilde denilmiştir.
Böylelikle şah gambiti devam yollarını arayabilirsiniz. En klasik açılış düzeni bu şekildedir. Dediğimiz gibi birçok devam yolu mevcuttur. Sizlerin de bildiği farklı devam yolları varsa yorum olarak bizlere yazabilirsiniz. Teşekkürler.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?