Sanat denilince insanların akıllarına sadece bildikleri sanatlar ve sanatı yapanlar gelir. Monaliza, düşünen adam, Leonardo Da Vinci gibi. Peki, neden zaman ilerledikçe ve teknoloji geliştikçe sanat anlayışı ölüyor?
Eskiden sanat denildiğinde saygı olurdu ve bir resimde gerçekten her fırçada bir anlam içermekteydi. Şimdi o sanat anlayışı gittikçe zayıfladığı gibi iki fırça darbesi atılınca sanat deniliyor.
Leonardo Da Vinci gibi ünlü sanatkârlar, bir sanatı yapabilmek için saatler ya da günler değil aylar hatta yıllar harcarlardı. Çünkü her fırça darbesine bir anlam katmak için çok düşünür, tek bir resme savaş ve barışı sığdırabilecek kadar fırça darbesi vururlardı. Bunu görmek ve anlamakta aynı şekilde sanatı anlamak gerekiyordu. Fakam şimdilerde ise saçma resimler sanat oluyorken, “bu resmi çizen adam öldü” olunca resmin değeri daha fazla artıyor. Ancak kimse bilmiyor kim yaptı, niye yaptı.
Leonardo Da Vinci “Her çizdiğim resim kendi yaşamıma sorduğum bir soruydu” sözüyle bile ne kadar sanatkâr olduğunu ve resimlerinde ne kadar anlam taşıdığını gösteriyor. Şimdi ki sanat anlayışı ve sözleri ise “Olmaksa eğer olan, olmamaktır o zaman olmayan” gibi saçmalamaktadır.
Sadece sanat değil ayrıca Türkiye dahil birçok ülkelerde kültür, örf ve adetler de aynı şekilde zamanla eskimeye başlıyor ve köreliyor. Sanattan anlayan kişilerin sayısı ne kadar azalsa da sanat anlayışını tekrar yaşatmak, kültürlerimize bağlık olmak gerekiyor. Zaman geçtikçe öldürmek yerine yaşatmak gerekiyor.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
Gerçekten çok faydalı ve etkili konulara deyinmişiniz. Doğrucu bir kanıda ve etkileyici yazınıza bayıldım. Böyle güzel tespitlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.