Herkese merhabalar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere selamünaleyküm ve aleykümselam TDK’ya göre nasıl yazılır, ayrı mı yoksa birleşik mi yazılır kısaca onu anlatacağız.
Günlük hayatta en çok kullandığımız kelimelerden birileri de “selamünaleyküm” ve “aleykümselam” kelimeleridir. Bir kişiye selam verirken “selamünaleyküm” deriz. Karşımızdaki kişi selamımızı alırken ise “aleykümselam” der. Fakat çoğu kişi bu iki kelimenin doğru yazılışını karıştırabiliyor. Bazıları bu kelimelerin ayrı yani birbirlerinden ayrı yazıldığını düşünüyor bazıları ise birleşik yazmaktadır. Peki, yazım kurallarına göre doğrusu hangisi şimdi kısaca öğrenelim.
Selamünaleyküm ve Aleykümselam Ayrı mı Birleşik mi Yazılır? TDK’ya Göre Doğrusu Ne?
- Selamünaleyküm doğru yazılışı ==> Kelime bitişik yazılır. Yani doğrusu “selamünaleyküm” olacaktır.
- Aleykümselam doğru yazılışı ==> Kelime bitişik yazılır. Yani doğrusu “aleykümselam” olacaktır.
Dilimize Arapça’dan geçen ve “Allah’ın selamı sizin üzerinize olsun” anlamına gelen selamlama sözünün doğru yazılışı “SELAMÜNALEYKÜM” şeklinde birleşik olarak yazılanıdır. Yani kelime “Selamün aleyküm” bu şekildeki gibi ayrı yazılmamaktadır. Bu kelime birleşik yazılıyor. Ek olarak “Selamün” ifadesindeki m harfinden sonra gelen sesli kelime u değil ü harfi olacaktır. Yani yazım kurallarına göre bu kelime “Selamünaleyküm” şeklinde bitişik yazılmaktadır.
Yukarıdaki görselden TDK sözlükte kelimenin doğru yazılışına bakabilirsiniz.
Buna ek olarak “Esenlik, selamet sizin de üzerinize olsun” anlamına gelen ve selam verene karşılık söylenen sözün doğru yazılışı da “ALEYKÜMSELAM” şeklinde bitişik olarak yazılanıdır. Yani “Aleyküm selam” şeklinde birbirinden ayrı yazılan ifade yazım kurallarına göre hatalıdır. Doğrusu “aleykümselam” şeklinde birleşik olarak yazılanıdır.
TDK sözlükte “aleykümselam” kelimesi yukarıda gördüğünüz gibi bitişik yazılıyor. Bu bakımdan eğer sınavlarda, genel kültür sorularında bu kelimeler birbirinden ayrı yazılmışsa hatalı yazılım olarak kabul etmemiz gerekmektedir. Aynı şekilde mesajlaşırken de selam verme ve selam alma kelimeleri “selamünaleyküm” ve “aleykümselam” olarak birbirinden ayrı değil bitişik yazılmaktadır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?