Serviks Kanseri Nedir?

Serviks kanseri nedir sorusunu cevaplayabilmek için öncelikle rahim nedir sorusunu cevaplamak gerekiyor. Rahim kadının üremesini sğalayan temel yapılardan biri olarak pek çok kas yapısından oluşan bir yapıdır, bu yapı bebek doğumu yaklaştığında, muazzam bir itiş gücü sağlayan kaslar yardımı ile de çocuğun dünyaya gelmesini sağlar.  tüm bunlar kas gücü ile olmaktadır. Orpus uteri ise rahim yüksekliği ya da rahim boşluğu olup, içinde rahim, üst, daha geniş olan kısmı barındırmaktadır ,rahmin alt kısmında serviks (serviks uteri) rahimle birleşir. Rahim kalın kas tabakası (miyometriyum) ile ve rahim astarı (endometriyum) ile kaplanmıştır. Bu yapı, kadın seks hormonlarının etkisi altında siklik olarak yoğunlaşır ve döllenmiş bir yumurtanın implantasyonuna hazırlanır. İmplantasyon başarısız olursa, uterus astarının dış tabakaları menstrüel periyotla itilir. Rahim gövdesinin sağ ve sol üst köşesinde fallop tüplerini açılmaktadır. Uterus boşluğu ve yumurtalıklar arasındaki bağlantıyı sağlarlar. Yumurtalıklarda kadın seks hormonları (estrojenler ve gestagenler) üretilir. Ayda bir kez, yumurtalıklar fallop tüpleri vasıtasıyla uterus boşluğuna göç eden bir yumurta üretir.

Rahim kanseri nedir ve ne sıklıkta ortaya çıkar?

Kanser uterus bünyesinde oluşabilir – rahim ağzı kanseri, rahim kanseri  hastalığı ile karıştırılmamalıdır. Rahim ağzı kanseri, endometriyumun neredeyse her zaman karsinomudur ,çünkü bunlar rahim dokusundan çıkarlar.

Uterin kanserin nedenleri, risk faktörleri ve semptomları nelerdir?

Sebepler ve risk faktörlerine önce değinmek gerekiyor. Uterin kanseri nedenleri tam olarak bilinmiyor. Bununla birlikte, bir takım risk faktörleri bilinmektedir. Bunlar (özellikle menapoz sonrası) obezite, ileri yaşlanma, meme kanseri tedavisi görme, diabetes mellitus sayılabilmektedir. Genetik faktörler de hep nedeni bilinmeyen hastalıklara atfedilir. Bu hastalıkları olanların kolon kanserine ve orantısız olarak sıklıkla endometriyal karsinomaya maruz kalanlara yakalanma olasılığı vardır. Diğer risk faktörleri arasında, infertilite, erken  adet dönemi ve geciken düzensiz adetler , yüksek kan basıncı, diyabet ve bazı önceden belirlenen koşullar sayılabilir.

Serviks kanseri semptomları

Serviks kanserinin en sık ve en erken semptomu vajinal kanamadır. Bu durum çoğunlukla menopozdan sonra ortaya çıktığı için, etkilenen kadınlar aylar sonra ya da menopoz döneminde iken bile birkaç yıl sonra vajinal kanama yaşayabilirler. Çoğu endometriyal karsinoma (% 75) erken dönemde teşhis konur. Henüz menopozda olmayan kadınlarda uterus kanseri kanama anormallikleri ile ortaya çıkar bunun belirtileri ise  artan veya daha sık kanamalardır. Gelişmiş rahim kanserinde, karın ve sırt ağrısı, kilo kaybı, iştah kaybı ve bacak şişmesi görülebilir.

Rahim kanseri tanısı nasıl konulur?

Rahim kanserinden başka bir ifade ile uterin kanserden şüphelenildiğinde,  Şüpheyi açıklığa kavuşturmaya yardımcı olmak için tüm modern tanı yöntemleri kullanılır. Aynı zamanda, gereksiz tanı yöntemlerinden kaçınma konusunda özel dikkat göstermek de gereklidir. Genellikle bu tanı işinde uzmanlaşan doktorlar şu yöntemlere başvururlar:

  • Palpasyon yapmak( hem midede hem de vajinada)
  • Vajinadan ultrason muayenesi : Ultrason probu ile uterustaki mukoza zarını ve muhtemelen tümörün yayılımını tespit edebilirler. Bu muayene ağrısızdır ve neredeyse komplikasyonsuzdur.
  • Histeroskopi biyopsi ile (Histeroskopi) : Vajina içinden bir kamera ile mukozaya bakıp rahim içine itilir Şüpheli alanlardan histolojik olarak incelenen doku örnekleri alınabilir (biyopsi).

Endometriyal kanser tedavisi

Tedavinin odağı genellikle ameliyattır. Bu, tümör dokusunu ve etkilenen diğer dokuyu tamamen kaldırmak içindir. Ameliyat sırasında uterus (histerektomi), fallop tüpleri ve yumurtalıklar çıkarılır. Tümörün saldırganlığına bağlı olarak, çevreleyen lenf düğümleri de çıkarılmalıdır. Rahim kanserinin ilerleyişine bağlı olarak ameliyatı radyoterapi (adjuvan radyoterapi) takip eder. Lenf düğümleri veya uterus dışındaki diğer organlar tümörler tarafından etkileniyorsa, pelvik bölge ve muhtemelen merkezi karın boşluğu harici veya perkütan radyasyonla yüksek enerjili elektromanyetik radyasyon uygulanır.

NOT = Bu makale bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.Hastalıklarla ilgili önemli sorularınızı lütfen doktorlara iletiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir