SMA Hastalığı Genetik mi Değil mi? SMA Neden Olur?

Herkese selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere SMA hastalığı genetik mi değil mi kısaca hakkında bilgi vereceğiz.

SMA nadir görülen, kas kaybı ve zayıflığa sebep olan bir hastalıktır. Bazı araştırmalara göre SMA hastalığı 10 binde 1 görülmektedir. Ülkemizde ise bu aranın 6 binde 1 olduğu belirtilmiştir. SMA hastalığı ile ilgili en merak edilen konulardan birisi de hastalığın genetik mi yoksa değil mi olduğudur. Şimdi konu hakkında kısaca bilgi verelim.

SMA Hastalığı Genetik mi?

SMA hastalığı genetik (genetik geçişli) bir hastalıktır. SMA hastalığı doğuştan gelen bir hastalık olarak bilinmektedir. SMA hastalığı genetik olmakla birlikte zayıflığa ve kas kaybına sebep olan bir hastalıktır. Çok nadir görülmektedir. SMA hastalığı 10 binde bir görülmekle birlikte yapılan araştırmalara göre 50 kişiden biri de taşıyıcı olarak bilinmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre ise taşıyıcı olan anne ve babanın yeni doğacak olan çocuğu %25 ihtimalle SMA hastası olabilir denmiştir. Yani bilimsel araştırmalara göre eğer ebeveynler SMA hastalığı taşıyıcısı ise (kendileri değil) doğacak olan bebekleri de %25 ihtimalle (4’te 1) SMA hastası olarak doğar denilmiştir.

Kısacası, SMA genetik bir hastalıktır. Bazı kaynaklara göre SMA hastalığı genetik geçişlidir. Şöyle ki eğer ebeveynlerden birisi SMA hastalığı taşıyıcısı ise çocuğu SMA hastası olmasa bile genetik geçişli olduğu için çocuğu da taşıyıcı olabilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir