Staj Defteri Nasıl Hazırlanır?

Herkese merhabalar arkadaşlar bu yazımızda sizlere staj defteri hazırlaması hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.Bu bilgileri uygulayarak sağlam bir şekilde büyük ihtimalle kabul edilen staj defterleri hazırlayabileceksiniz.

Peki staj defteri hazırlamak için hangi yolları izlemeliyiz,neler yapmalıyız vb. tüm yapılması gerekenleri kısaca staj defterini nasıl hazırlayacağımızı maddeler halinde aşağıda açıklayalım.

1-) Kapak Sayfası Hazırlama;

Evet arkadaşlar staj defteri için ilk olarak kapak sayfası hazırlamamız gerekmektedir.Kapak sayfasında okuduğunuz üniversitenin yada lisenin logosu bulunmalı.Ek olarak adınız,soyadınız ve diğer stajla alakalı önemli bilgiler de kısaca yer almaktadır.

2-) Haftalık Çalışma Çizelgesi;

2. olarak staj defterinizde kapak sayfasından sonra haftalık çalışma çizelgesi olması gerekiyor.Burayı dikkatli yapmamız gerekiyor çünkü çoğu zaman öğrenci arkadaşlarımız tarihleri karıştırabiliyor.Bu da komisyon üyeleri tarafından tespit ediliyor ve defter kabul edilmiyor.O yüzden bu çizelgeyi dikkatli ve düzgün hazırlamakta fayda var.

3-) Kurum ve Bölüm Tanıtımı;

Evet arkadaşlar en önemli noktaya geldik.Staj defterinde kesinlikle olması gereken bölüm “Kurum ve Bölüm Tanıtımı” kısmıdır.Arkadaşlar bu bölüme her komisyon üyesi bakmaktadır.O yüzden eksik olmadan doğru bir şekilde bu bölümü hazırlamanız gerekiyor.

Kurum ve bölüm tanıtımında staj yaptığınız yerle alakalı bilgileri yazmanız gerekmektedir.Bunun için şöyle bir kısayol var.Mesela staj yaptığınız yerin web sitesi varsa (ki illaki vardır) oraya girin ve hakkımızda bölümüne tıklayın.Orada yer alan kurum ve bölüm bilgilerini staj defterinize olduğu gibi yapıştırın veya üzerine bir kaç cümle ekleyin.Bu şekilde bu kısmı halledebilirsiniz.

4-) Giriş Bölümü;

Bu bölümde stajın konusunu ve stajda yaptıklarınızı kısa bir şekilde anlatmanız gerekmektedir.Bu bölümü kesinlikle kendi cümlelerinizle yazın arkadaşlar.Çünkü burası da oldukça önemli bir kısımdır.Sonuçta staj defteri bir şahısa ait.Fazla resmi yazmamakta fayda var.O yüzden kendinize ait cümleler kullanın.

5-) Yapılan Çalışmanın Haftalık Olarak Raporlanması;

Şimdi geldik ana kısmımıza.Burada stajda yaptığınız işleri gün gün raporlamanız gerekmektedir.Genelde 1 gün 1 sayfa şeklinde yapılır ama 1 günü 2-3 sayfaya da sığdırabilirsiniz fazla sorun olmaz.

6-) Proje ve Projenin Tanıtılması;

Bu bölümde ise arkadaşlar stajda yapmış olduğunuz proje hakkında detaylı bilgiler vermeniz gerekiyor.Projenin ne işe yaradığı,nerelerde kullanıldığı vb. tüm detaylı bilgileri burada yazmalısınız.Projenin eğer varsa bilgisayar yazılım kodlarını da aynı şekilde buraya eklemelisiniz.Ek olarak projenin içeriği çok uzunsa hepsini buraya eklemek doğru olmaz.Eğer bir program vb. uygulama yaptıysanız sadece belli bir kısmını bu rapora ekleyebilirsiniz.Sonuçta yaptığınız programın CD halini komisyon üyelerine teslim edeceğiniz için onlar CD’nin içerisine de bakıyorlar.

7-) Staj Değerlendirmesi;

Bu bölümde stajda öğrendiklerinizi ve edindiğiniz tecrübeleri yazmanız gerekmektedir.Mesela “Bu staj sayesinde analitik düşüncemi geliştirdim ve epey tecrübe edindim.” tarzında cümleler yazabilirsiniz.Ek olarak staj yaptığınız kurum hakkında da yorum yazabilirsiniz.Size karşı nasıl davrandıklarını,ilgilerini vs. yazabilirsiniz.

😎 Kaynaklar;

Son olarak stajda öğrendiğiniz tüm bilgilerin kaynakçalarını buraya eklemeniz gerekmektedir.Örneğin eğer bilgisayar üzerine bir staj yaptıysanız bilgiler edindiğiniz web sitelerin adreslerini bu kaynakça kısmına ekleyebilirsiniz.

Evet arkadaşlar staj defteri hazırlarken bu 7 maddeyi uyguladığımız taktirde staj defterimiz %99 olasılıkla kabul olmaktadır.Çünkü staj defterlerine bakan komisyon üyeleri genellikle bu ana başlıklara bakıyor.

Yani ortalama 50 sayfalık bir staj defterine hangi ara bakacaklar.İllaki bazılarını kontrol ederler.Lakin tüm öğrencilerin ortalama 50’şer sayfalık staj defterlerini kontrol etmeleri mümkün değildir.O yüzden siz kurallarına göre defterinizi hazırlarsanız büyük olasılıkla hatta kesin olarak defteriniz kabul alır diyebiliriz.

Umarız yazı faydalı olmuştur.Herkese iyi stajlar dileriz.Başarılar…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir