Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere tarım yöntemlerini kısaca anlatacağız. Şimdiden iyi dersler.
Başlıklar
Tarım Yöntemleri (Kısaca Anlatım)
Tarım yöntemleri 3 çeşittir. İntansif tarım, ekstansif tarım ve nadas tarımı olarak 3 farklı grupta incelenir. Şimdi kısaca ayrıntılara bakalım.
1-) İntansif Tarım (Yoğun Tarım)
Modern tarım yöntemleri uygulanarak birim alandan yüksek verim elde etmeyi amaçlayan tarım etkinliklerine intansif yani yoğun tarım adı verilir. Sulama, gübreleme ve makileşme fazladır. Örneğin Hollanda, Danimarka, Japonya gibi ülkeler bu tarım yöntemini kullanmaktadırlar.
2-) Ekstansif Tarım (Kaba Tarım)
Ekstansif yani kaba tarım geniş arazilerde uygulanan tarım yöntemidir. Toprağın iyi işlenmediği, sulama yapılmayan, gübre kullanımı fazla olmayan ve verimin düşük olduğu bir yöntemdir. Ülkemizde uygulanan tarım metodu genelde bu şekildedir.
3-) Nadas Tarımı
Yağışın az olduğu alanlarda toprağın 1 yıl işlenip 1 yıl boş bırakılmasına nadas tarımı adı verilir. Nadas tarımında sulama ve gübreleme gibi yöntemler uygulanmaz. Ülkemizde nadas tarımının en yaygın olduğu bölge İç Anadolu bölgesidir. Nadas tarımı en az ise Karadeniz bölgesinde uygulanmaktadır.
NOT = İntansif tarım yöntemi ile ekstansif tarım yöntemi arasındaki en önemli fark birim alanda alınan verimdir diyebiliriz. İlkinde birim alanda yüksek verim alınırken ikincisinde verim düşüktür.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?