Tavaf Nedir? Tavaf Çeşitleri Nelerdir? Tavaf Kaça Ayrılır?

Cümleten selamun aleyküm arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere tavaf nedir çeşitleri nelerdir kısaca onu anlatacağız.

Başlıklar

Tavaf Nedir?

Lügatte Tavaf; ziyaret etmek, bir şeyin etrafında dolaşmak manasına gelmektedir. Dini terim olarak Tavaf; Kabe-i Muazzama’nın çevresinde 7 defa dolaşmaktır. Yani kısaca Kabe’yi 7 kere dönmek tavaf olarak adlandırılır. 1 kere dönmeye ise Şavt adı verilir.

Hacer-i Esved’in bulunduğu köşeden tavafa başlanır. Beyt-i Muazzam sola alınarak kapısına yani sağa doğru gidilerek etrafında dönülür. Böylece her dolaşma, Hacer-i Esved’in bulunduğu köşeden başlar, orada son bulur. Bu devirlerin her birine Şavt yani tur denir. Bir tavaf ise 7 şavttan ibarettir.

Şimdi tavaf çeşitleri nelerdir onları maddeler halinde yazalım.

Tavaf Çeşitleri Nelerdir?

Tavaf 5 çeşittir. Bunlar kudüm, ziyaret, sader, nafile ve umre tavafıdır.

1-) Kudüm Tavafı:

  • Mikat dışından Mekke-i Mükerreme’ye varıldığında yapılan tavafa denilir. Bu tavaf, afaki yani mikat haricindeki başka beldelerden Mekke-i Mükerreme’ye gelenler için sünnettir. Buna “Tavaf-ı lika” da denir. Ayrıca bu tavaf İmam Malik’e göre vaciptir.

2-) Ziyaret Tavafı:

  • Arafat vakfesinden sonra yapılan tavaftır. Buna “Tavaf-ı ifaza” da denir. İşte haccın iki rüknünden birisi bu tavaftır ki, 4 şavtı farzdır.

3-) Sader Tavafı:

  • Hac esnasında Mina mevkisinden Mekke-i Mükerreme’ye dönüldüğünde yapılan tavaftır. Buna “Tavaf-ı veda” da denir. Bu tavaf afaki hakkında vaciptir. Artık bu tavaf yapılınca haccın farz, vacip, sünnet bütün vazifeleri bitmiş olur. Hacılar, bu şekilde Kabe-i Muazzama’ya veda ederek vatanlarına dönecek vaziyette bulunurlar. Ek olarak bu tavaf, Şafii mezhebine göre vacip veya sünnettir.

4-) Nafile Tavaf:

  • Mekke-i Mükerreme’de bulunan kimselerin Kabe-i Muazzama etrafında vakit vakit yaptıkları tavaftır. Böyle bir tavaf, afakiler hakkında nafile namaz kılmaktan daha faziletlidir. Çünkü onlar, her vakit bu şerefe nail olamazlar.

5-) Umre Tavafı:

  • 4 şavtı umrenin rüknünden ibaret olan tavaftır. Umre yapan kişi için her halükarda yapılması gerekir, bunun yerine başka bir şey geçemez. Umre için Tavaf-ı kudüm, Tavaf-ı sader yoktur. Umreye ihramla başlanır, halk veya taksirle yani sıfır tıraşla veya saçın en az dörtte birini kısaltmayla son verilir.

Kaynak = Büyük İslam İlmihali

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir