Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere ülkemizde soyut resim çalışmaları yapan ressamlar kimlerdir onların isimlerini paylaşacağız.
Soyut sanat 20. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Soyut sanat resim ve heykelde yapıların doğada bulunan gerçek varlıkları, kişileri, eşyaları vb. betimlememesi anlayışına denilmektedir. Soyut sanatın öneminin artmasındaki en büyük etken, Kandinsky’nin 1910’da yaptığı sulu boya resmi önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde ilk soyut resimlerin ortaya çıkması ise 1950’li senelere denk gelmektedir. Cemal Bingöl, Nijat Devrim, Halil Dikmen, Ferruh Başağa, Arif Kaptan, Adnan Turani, Lütfü Günday ve Adnan Çoker gibi sanatçılar, soyut resme yönelen ilk ressamlarımızdandır.
Türkiye’de soyut çalışmalar yapan sanatçıları dört başlık altında sınıflandırabiliriz. Bu başlıklar geometrik soyutlamacılar, geometrik non-figüratifler, lirik soyutlamacılar ve lirik non-figüratifler‘dir. Şimdi bunlara mensup kişilerin isimlerini paylaşalım.
Türkiye’de Soyut Resim Yapan Ressamların İsimleri
1-) Geometrik Soyutlamacılar;
- Hamit Görele
- Salih Urallı
- Refik Epikman
- Erol Eti
2-) Geometrik Non-Figüratifler;
- Cemal Bingöl
- Şemsi Arel
- Sabri Berkel
- Cemil Eren
- İsmail Altınok
- Gencay Kasapçıgil
- Halil Akdeniz
- Bekir Sami Çimen
3-) Lirik Soyutlamacılar;
- Zeki Faik İzer
- Abidin Elderoğlu
- Ercüment Kalmık
- Abidin Dino
- Arif Kaptan
- Mustafa Esirkuş
- Özdemir Altan
- Turan Erol
- Devrim Erbil
- Ömer Uluç (aşağıdaki resimden örnek bir çizimine bakabilirsiniz)
- Mustafa Ayaz
- Zafer Gençaydın
4-) Lirik Non-Figüratifler;
- Nejat Devrim
- Selim Turan
- Abidin Elderoğlu
- Bedri Rahmi Eyüboğlu (aşağıdaki resimden örnek bir çizimine bakabilirsiniz)
- Ferruh Başağa
Ülkemideki soyut resimler çizen ressamların isimleri bu şekildedir. Tabii ki daha bir çokları bulunmaktadır. Fakat en bilindik popüler isimler bunlar olduğu için bizler de bu isimleri paylaştık. Umarız yararlı olur. Herkese iyi çalışmalar dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?