Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere futbolda ülke puanı nasıl hesaplanıyor örnekler eşliğinde onu anlatacağız.
Ülke puanı UEFA’nın belirlediği ve ülke bazında takımların Avrupa kupalarına katılma sayısının belirlendiği bir sistemdir. UEFA ülke puanı en yüksek olan ülkeler haliyle Şampiyonlar Ligi’ne veya Avrupa Ligi’ne en çok takım gönderen ülkeler olur. Mesela şuanki sistemde Şampiyonlar Ligi’ne bir ülke doğrudan maksimum 4 takım gönderebiliyor. Yani ülke sıralamasında 1. olan ülke şampiyonlar ligine doğrudan ön elemesiz 4 takım gönderebiliyor. Örneğin İngiltere diyebiliriz. Bu şekilde ülke puanının çok önemi bulunmaktadır. Şimdi sizlere matematiksel olarak örnekler eşliğinde ülke puanı nasıl hesaplanır teker teker anlatacağız.
Futbolda Ülke Puanı Nasıl Hesaplanır? (Örnekli Anlatım)
Öncelikle arkadaşlar ülke puanı hesaplamada 2 aşama bulunuyor. İlki elemelerdeki puanlar, ikincisi de gruplar ve sonraki maçlardaki puanlardır. Ülke puanı, bir ülkede o sene Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’ne kaç takım katılmışsa tüm bunların topladığı puanlar toplanır ve o ülkeden Avrupa kupalarına katılan takım sayısına bölünür. İşte bu şekilde ülke puanı hesaplanmış olur. Evet biliyorum biraz karışık oldu. O yüzden örnekler eşliğinde anlatacağız.
Avrupa Kupaları Elemelerde Geçerli Olan Ülke Puanı:
- Eğer elemelerde bir takım galibiyet alırsa ==> Ülke puanı olarak 1 puan kazanır.
- Eğer elemelerde bir takım berabere kalırsa ==> Ülke puanı olarak 0,5 puan kazanır.
- Eğer elemelerde bir takım yenilirse ==> Ülke puanı olarak 0 puan kazanır.
Avrupa Kupaları Gruplarda Geçerli Olan Ülke Puanı:
- Eğer gruplarda bir takım galibiyet alırsa ==> Ülke puanı olarak 2 puan kazanır.
- Eğer gruplarda bir takım berabere kalırsa ==> Ülke puanı olarak 1 puan kazanır.
- Eğer gruplarda bir takım yenilirse ==> Ülke puanı olarak 0 puan kazanır.
Avrupa Kupaları 2. Tur, Çeyrek Final, Yarı Final ve Finalde Geçerli Olan Ülke Puanı:
- Eğer 2. tur, çeyrek final, yarı final ve finalde galibiyet olursa ==> Ülke puanı olarak 2 puan kazanır.
- Eğer 2. tur, çeyrek final, yarı final ve finalde beraberlik olursa ==> Ülke puanı olarak 1 puan kazanır.
- Eğer 2. tur, çeyrek final, yarı final ve finalde mağlubiyet olursa ==> Ülke puanı olarak 0 puan kazanır.
Şimdi arkadaşlar takım bazında puanlar böyle. Bunlar 1 takım için geçerli olan puanlar. Yani mesela bu sene Türkiye’den sadece Fenerbahçe ve Galatasaray Avrupa kupalarına katıldı diyelim. Haliyle 2 takım için ayrı ayrı puanlar toplanır ve toplam çıkan sonuç 2’ye bölünür. Çünkü Türkiye’den 2 takım katılmış oluyor. Yani alınan puanlar toplanıp en sonunda o ülkeden Avrupa kupalarına toplam kaç takım katılmışsa takım sayısına bölüyoruz ki böylece ülke puanını hesaplamış oluyoruz.
Kısacası:
Avrupa Kupaları Elemelerinde (Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi fark etmez herhangi biri):
- Galibiyet ==> 1 puan getirir ==> “1 / Türkiye’den Avrupa’ya katılan takım sayısı” kadar ülke puanı getirir
- Beraberlik ==> 0,5 puan getirir ==> “0,5 / Türkiye’den Avrupa’ya katılan takım sayısı” kadar ülke puanı getirir
Avrupa Kupaları Gruplar ve Sonrasında (Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi fark etmez herhangi biri):
- Galibiyet ==> 2 puan getirir ==> “2 / Türkiye’den Avrupa’ya katılan takım sayısı” kadar ülke puanı getirir
- Beraberlik ==> 1 puan getirir ==> “1 / Türkiye’den Avrupa’ya katılan takım sayısı” kadar ülke puanı getirir
Şimdi detaylı bir örnek yapalım.
Ülke Puanı Hesaplama ile İlgili Detaylı Bir Örnek
Diyelim ki 2023-2024 yılında ülkemizden Şampiyonlar Ligi gruplarına 2 takım (Galatasaray ve Fenerbahçe), Avrupa Kupası elemelerine 2 takım (Trabzonspor, Beşiktaş) ve Konferans Ligi elemesine ise 1 takım (Başakşehir) katılmış olsun. (Arkadaşlar takımları tamamen örnek olarak yazıyorum yanlış anlaşılmasın.) Bu durumda takımların alacağı ülke puanı sırasıyla şöyle olacak:
1-) Galatasaray:
Diyelim ki Galatasaray şampiyonlar ligi gruplarında 3 galibiyet + 3 beraberlik alarak bir üst tura yükseldi. Haliyle buradan 3*2 + 3*1=9 puan kazanmış oldu. 2. turda da 2 maçta da yenildi diyelim. O zaman GS’nin toplam puanı 9 olmuş olacak.
2-) Fenerbahçe:
Diyelim ki Fenerbahçe şampiyonlar ligi gruplarında 2 galibiyet + 4 mağlubiyet aldı ve UEFA’ya gitti. Bu durumda şuana kadar toplam 2*2+4*0=4 ülke puanını hanesine yazdırmış olur. UEFA’da ise son 16 turunda rakibini 2 maçta da yendi ve üst tura çıktı. Buradan da 4 puan kazanacak ve toplam 8 puanı olacak. Çeyrek finalde de diyelim ki 2 maçta da yenildi. O zaman buradan puan alamayacak. FB’nin toplam ülke puanı 8 olmuş oldu.
3-) Trabzonspor:
Diyelim ki Trabzonspor UEFA Avrupa Ligi ön elemelerinin ilk turunda 2 galibiyet alarak bir üst tura çıktı ve burada 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak elendi. O zaman TS’nin toplam getireceği puan 2*1+0,5=2,5 puan olur.
4-) Beşiktaş:
Beşiktaş 1 ön eleme oynamış olsun ve 2 galibiyet alarak gruplara kalmış olsun. Gruplarda ise 1 galibiyet ve 2 beraberlik alarak elenmiş olsun. O zaman BJK’nin toplam ülke puanı 2*1 + 1*2 + 2*1 = 6 puan olmuş olur.
5-) Başakşehir:
Başakşehir Konferans Ligi elemesinde 1 galibiyet 1 beraberlik alarak gruplara kalmış olsun. Gruplarda ise 3 galibiyet ve 1 beraberlik alarak bir üst tura yükselmiş olsun. Son 16’da 1 yenilgi ve 1 beraberlik alarak turnuvaya veda etmiş olsun. O zaman Başakşehir’in toplam ülke puanı 1*1 + 1*0,5 + 3*2 + 1*1 + 1*1 = 9,5 olmuş olur.
Ülke Puanı Toplamı:
Geldik toplam ülke puanına. Şimdi bu 5 takımın kazandığı puanları toplayacağız ve 5’e böleceğiz. Çünkü Türkiye’den toplam 5 takım katıldı. Haliyle katılan takım sayısına bölmüş olacağız. Takımların kazandığı ülke puanlarını toplarsak 9 + 8 + 2,5 + 6 + 9,5 = 35 puan etmiş oluyor. Bu durumda 35’i 5’e böleceğiz. Çünkü Türkiye’den toplam 5 takım Avrupa kupalarına katılmış gibi hesapladık. O zaman sonuç olarak bu örneğe göre 2023-2024 yılında toplam ülke puanımız 35/5=7 puan olmuş olacaktır. 35 ‘i 5 ‘e bölmemiz gerekiyor. Çünkü o yıl toplam 5 takım Avrupa kupalarına katılıyor. Kısacası mantık bu şekilde arkadaşlar. Evet biraz uzun yazmışım ama inşallah anlaşılır olmuştur. İlave olarak bonus puanlar da var fakat orası çok karışık diye oraya hiç girmedim.
Kısacası yaptığımız örneğe göre 1 yıl içinde takımlarımızın getirmiş olduğu ülke puanını 7,00 olarak hesaplamış olduk.
Ek Not = Arkadaşlar bu puanların dışında bonus puanlar da vardır. Fakat onları eklemedik çünkü biraz karışık bir sistem ve her yıl değişebiliyor sanırım. Bonus puanlarla ilgili detaylı bilgiye vikipediden ulaşabilirsiniz.
Farklı Bir Örnek Daha Yapalım:
Şimdi de 1 hafta içinde takımlarımızın kazandığı ülke puanını hesaplayalım. Diyelim ki Türkiye’den 4 takım Avrupa kupalarına gitti. Tüm takımlarımız Avrupa Ligi ve Konferans Ligi gruplarında oynuyor diyelim. Bu haftaki Perşembe günü maçlarını 4 temsilcimiz de kazanmış olsun. O zaman takım başına 1*2=2 puan kazanmış olacağız çünkü gruplarda oynuyoruz. Haliyle 4 takım var 2*4=8 ediyor. Şimdi 8’i de toplam takım sayımıza böleceğiz. Yani sonuç olarak 4 takımımız aynı anda tekli 4 galibiyet alırsa 8/4= 2,00 ülke puanı kazanmış olacağız.
Bu şekilde ülke puanlarını hesaplayabilirsiniz. Teşekkürler, aklınıza takılan konu olursa yorum bölümünden sorabilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?