Yazının Tarihi – Yazıya Neden Gerek Duyuldu?

İnsanlık tarihi yazıyla başlamadı bu bir gerçek fakat yazının icadı ile bambaşka bir sürece girdi. Yazı icat edilmeden ya da daha doğrusu yazının kullanılmadığı zamanlarda her şey sözlü yapılıyor gibi bir durum söz konusu değildi. Yazının yerine geçen çok farklı işaretlemeler, imgeler ve araçlar kullanılmıştır.

Yazı MÖ. 3000 ler de Mezopotamya’da Sümerler tarafından bulunmuştur. Herkesin bildiği gibi çivi yazısı dediğimiz şekilde ortaya çıkmış ve kullanımı bu yönde gelişmiştir. Çivi yazısı bulunmadan önce piktogram dediğimiz işaretler ve özellikler Mısır medeniyetinde karşımıza çıkan hiyeroglifler kullanılıyordu.

Bu piktogram ve hiyerogliflere kısaca resimli anlatım yapılan bir yazı çeşidi diyebiliriz. Örneğin; ev diyecekse çadır şeklini kullanıyor, dağ diyecekse dağ şeklini kullanıyor ve kuştan bahsedecekse kuş çiziyordu. Aslında bu kadar basit bir anlatım şekli vardı fakat bunun zorluğu da gramer yapısında ve yavaş yazıldığı için resmi işlerde kullanılmasında çok güçleştirdiği için yeni bir şeyler yapılmalıydı.

Bu sürecin sonunda ilk defa çivi yazısı Sümer tapınaklarında kullanılmaya başlanmıştır. Çünkü halkın biriktirdiği tüm artık ürünler (kullanabileceğinden fazla ürettiği ürün) tapınakta toplanırdı. Bunun da bir sayıma tabii tutulması ve arşivlenerek kayda geçmesi gerekiyordu. Bu yapılan ürün kayıt işlemi G. Amerika yerlilerinde iplere düğüm atılarak yapılırken Sümerler tarafından yazının icadına yol açmıştır.

Yazının icat edilmesiyle depolama ve hesap işleri kolay şekilde yapılmaya başlanmıştır. Alışveriş kolaylaşmış, matematik ilerlemiş ve ticaret daha hızlı ilerlemiştir.

Sümer’de başlayan yazının gelişimi oradan tüm dünyaya yayılmış her kültür kendi dil yapısına uygun bir yazı kullanmıştır. Sümerlerden sonra gelen Babiller ve Hititlerde çivi yazısını kullanmaya devam etmiş fakat gramer yapısı ve karakterler tamamen değişmiştir. Tapınaklarda ise daha uzun yıllar Sümerce ve Sümer çivi yazısı kullanılmıştır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir