YKS – TYT ve AYT Sınavlarının Açılımları Nedir? Farkları Nedir?

Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere yks, tyt ve ayt sınavlarının açılımları nelerdir onları paylaşacağız. Ayrıca bu sınavların farkları nelerdir onları da paylaşacağız.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl üniversiteye giriş için sınav sistemi değişmiştir. Eski adı YGS ve LYS olan sınavlar adını TYT ve AYT’ye bıraktılar. Birde bu sınav terimlerine YKS’de girince öğrencilerin kafası epey bir karıştı. Şimdi sizlere bu karışıklığa bir son vermek için bu 3 sınavın farklarını ve açılımlarını anlatacağız. Hemen lafı uzatmadan anlatıma geçelim.

YKS – TYT – AYT Açılımları Nedir?

YKS‘nin açılımı “Yükseköğretim Kurumları Sınavı” demektir. Bu sınav 2 parçaya ayrılıyor. 1. si TYT sınavı, 2. si ise AYT sınavıdır.

TYT‘nin açılımı da “Temel Yeterlilik Testi” demektir. Bu sınav 1. oturum sınavıdır. Eski adı YGS’dir.

AYT‘nin açılımı ise “Alan Yeterlilik Testi” demektir. Bu sınav da 2. oturum sınavıdır. Eski ismi LYS’dir.

YKS – TYT – AYT Sınavlarının Farkları Nedir?

Şimdi bu sınavların farklarını anlatalım hangisi ne demektir onu açıklayalım.

Öncelikle YKS dediğimiz yükseköğretim kurumları sınavı TYT ve AYT sınavlarının tamamına denilmektedir. Yani YKS diye bir soru kitapçığı bulunmamaktadır. Bu dediğimiz 1. oturum ve 2. oturum sınavlarının tümü YKS olarak adlandırılır. O yüzden kafanız karışmasın. Üniversite için girdiğiniz sınavların adı TYT ve AYT’dir. YKS bu ikisinin birleşimine denilmektedir.

TYT sınavı 1. oturum sınavıdır. Yani temel soruların sorulduğu Türkçe’den 40, matematikten 40, sosyal bilgilerden 20 ve fen bilimlerinden 20 soru olan sınavın adıdır. Bu sınavda toplam 120 soru bulunuyor.

AYT sınavı ise 2. oturum sınavı olmaktadır. Bu sınav ise 4 yıllık ve mühendislik, tıp, hukuk vb. gibi üniversite bölümlerine yerleşmek için girilmesi zorunlu olan sınavdır. Toplamda 160 sorusu bulunuyor. Ama mesela sadece sayısal olanlar matematik’ten 40 ve fen bilimlerinden 40 olmak üzere sadece 80 soru çözmeleri yeterli oluyor.

Yks, tyt ve ayt sınavlarının farkları ve açılımları bu şekildedir. Umarız kafanız karışmamıştır. Yine de anlamadığınız yerleri yorum kısmından sorabilirsiniz. Teşekkürler. Herkese bu sınavlarda başarılar dileriz…

YORUMLAR

  1. Hep berbat etmişsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir