Bronşit akciğerlerimize hava taşıyan bronş diplerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bakterilere veya virüslere bağlı olarak enfeksiyon gelişebilir. Zatürre ise akciğer dokularında meydana gelen bir hastalıktır hava kesesi parazitler virüsler bakteriler gibi mikroorganizmalar, saldırılarıyla hava alınmasını engellerler. bronşit akut ve kronik olarak iki kısımda incelenmektedir. Kronik bronşitin üç aydan fazla sürdüğü görülür kronik bronşit 2 yıl sürebilir. Zatürre ise bakteriyel zatürre ve enfeksiyon olarak virüslere bağlı viral zatürre /viral Pnömoni olarak iki kısımda incelenebilir. Bu kısımların dışında hastane kökenli ortaya çıkan zatürre mikroplazma zatürresi kimyasal zatürre ve toz nedeniyle ortaya çıkan zatürre çeşitleri vardır. Akut bronşit genellikle enfeksiyon olarak virüslere bağlı olarak gelişmektedir. Grip nezle gibi soğuk algınlığından ortaya çıkan bronşit hastalığı solunum yolu enfeksiyonu olarak bilinir, zatürre ise virüs ve bakteriler tarafından gelişebileceği gibi parazit ve mantarlar tarafından da geliştirilebilir bazı yabancı maddelerin solunması nedeniyle Pnömoni ortaya çıkabilir. Çok daha ağır seyreder. Yüksek ateş beyin zarı iltihabına yol açabilir.
Bronşit Belirtileri
Hem akut hem de Kronik bronşitin ana belirtisi kuru öksürüktür kuru öksürük kaburgalarda göğüste ve karında ağrı meydana getirebilir. Sarı veya gri yeşil renkli balgam akut bronşit nedeniyle ortaya çıkabilir. Aylarca Öksürüğün sürmesi özellikle sabahları ve ıslak havalarda daha kötüleşmesi akciğerin hava geçiş kanallarının tahrişi olduğu anlamına gelir. Ağır bronşit vakalarında balgamda kan görülebilir aşırı yorgunluk orta derece ateş titreme bronşit belirtileri arasındadır.
Zatürre Belirtileri
Zatürre belirtileri kuru veya kuru olmayan öksürük ile kendini gösterir, bakteriyel zatürrede pas renginde balgam görülmektedir. Gribe benzeyen enfeksiyonları zatürrenin ilk aşamasında ortaya çıkar. Bu hastalık ilk aşamada ağır grip semptomlarını benzer belirtiler gösterir. Yüksek ateş titreme nefes darlığı göğüste ağrı aşırı terleme baş ağrısı adale ağrısı mide bulantısı çarpıntı ve kusma zatürre belirtileri arasındadır. Ciddi oksijen yetersizliğinden dolayı cilt renginde değişimler meydana gelebilir.
Bronşit ve Zatürre Teşhisi
Bronşit ve zatürre hastalıklarının bakteri Kaynaklı mı yoksa virüs Kaynaklı mı olduğu tespit edilmelidir. Bu tespit balgamdan numune alınarak ortaya çıkarılır. Eğer zatürreden şüpheleniliyor ise göğüs radyografisi çekilebilir akciğer fonksiyon testleri akciğerlerin ne kadar kararlı çalıştığını ortaya koyabilir. Hava Yollarını incelemek zatürre teşhisi yapılırken önemlidir ağır vakalarda hem bronşit hastaları hem de Zatürre hastaları yatarak tedavi görürler.
Bronşit ve Zatürre Tedavisi
Bronşit veya zatürrenin bakteriyel ya da virüs Kaynaklı olup olmadığı ortaya çıkarılmalıdır. Çünkü tedavi Buna göre yapılır. Eğer hastalık virüs kaynaklı ise viral ilaçlar verilmekte bakteri kaynaklı ise antibiyotikler verilir. Hava geçitlerinin iltihaplanması söz konusu ise inhaler ilaçlar doktor tarafından reçete edilir. Zatürrede yüksek ateş görüldüğü için antiepileptik ilaçlar verilerek vücut ısısı normale çekilmeye çalışılır tedavi sürecinde hastanın kilosu yaşı cinsiyeti dikkate alınır. Zatürre genellikle hastanede yatışı gerektirir. Ağır seyreder. İlaçla ve iyi bir bakımla 15 gün içerisinde tedavi edilebilir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?