Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere 1 kilo pamuk mu daha ağır yoksa 1 kilo demir mi daha ağır kısaca onu anlatacağız.
Bu soruyla karşılaşmayan sanırız yoktur; “1 kilo demir mi daha ağır 1 kilo pamuk mu?” sorusu ilkokuldan üniversite çağına kadar arkadaşlarımızla muhabbet ederken laf arasında geçebilen soru kalıplarından birisidir diyebiliriz. Burada aslında sorunun cevabı çok açık gibi görünse de soru içerisinde birçok anlam yatabiliyor. Yani burada pamuk ve demirin yoğunlukları hesaba katıldığında aslında sorunun cevabı olarak insanın demir diyesi geliyor. Fakat cevap eşit olacak. Şimdi sizlere 1 kilo demir mi yoksa 1 kilo pamuk mu daha ağır kısaca hakkında bilgi verelim.
1 Kilo Demir mi Daha Ağır Yoksa 1 Kilo Pamuk mu Daha Ağır?
1 kilo demir mi daha ağırdır yoksa 1 kilo pamuk mu? sorusunun cevabı “ikisi de eşittir” olacaktır. Çünkü soruda ikisinin de ağırlığı 1 kilo olarak verilmiş. Yani ikisinin de ağırlığı birbirine eşit olmaktadır. Fakat öğrencileri yanıltan taraf bir tarafta demir diğer tarafta da pamuk olmasıdır. Aslında yoğunluk olarak tabii ki demir daha yoğundur ve bu yüzden sorudaki “1 kilo” ifadesi yok sayılabilip demir cevabı verenler olabiliyor. Ama sorudaki püf nokta dediğimiz gibi ikisinin de “1 kilo” yani birer kilo olmasıdır. Kısacası bu sorunun cevabı “eşittir” olacaktır. Çünkü soruda 1 kilo demir mi 1 kilo pamuk mu diye soruyor, yani ikisi de eşit kilolarda ve eşit ağırlıklardadır.
Ama söz konusu yoğunluğu ele alacak olursak demir pamuktan daha yoğun bir maddedir. Zaten bu yüzden de bu sorunun cevabına bazı kişiler demir diyor. Demir pamuğa göre daha yoğun bir madde olduğu için 1 kiloda daha az yer kaplar, yani hacim olarak daha küçüktür. Yani 1 kilo pamuğun kapladığı yer 1 kilo demire göre daha fazla bir alandır.
Ayrıca şunu da belirtelim 1 kilo demir 1 kilo pamuktan daha ağır çeker diyebiliriz. Çünkü 1’er kilo pamuk ve demiri teraziye koyarsak demir daha ağır basar. Bunun nedeni ise kaldırma kuvvetinden kaynaklanıyor. Yani 1 kilo demirin uyguladığı basınç 1 kilo pamuğun uyguladığı basınçtan daha yüksek olacağı için terazide daha ağır gelebilir. Yani kısacası tekrardan anlatmak gerekirse; 1 kilo demir hacmi ve yüzey kesiti pamuktan farklıdır. Bu yüzden de ikisinin de kaldırma kuvveti ve teraziye etkileyeceği yerçekimi kuvveti farklı değerlerde olacaktır. Çünkü 1 kilo pamuk eğer sıkıştırılmamışsa yüzey alanı olarak daha çok yer kaplar ve teraziye konulduğunda 1 kilo etkisi vermez. Ama demir yoğun bir madde olduğundan 1 kg demir az bir yer kaplar ve haliyle teraziye konulursa kendi ağırlığında çıkar. Bundan dolayı aynı ağırlıktaki demir ve pamuk teraziye koyulursa demir (hacmi ve yüzey alanından dolayı) daha ağır basar diyebiliyoruz. Fakat ağırlık olarak ele aldığımızda tabii ki de ikisi de 1’ler kilo olacağından birbirine eşittir diyebiliyoruz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?