1 Saniye Kaç Salisedir? 1 Saniye 100 mü Yoksa 60 mı?

Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere 1 saniye kaç salise sürmektedir onu anlatacağız.

Salise, saniyenin altmışta biri demektir. Yani 1 saniye 60 salise sürmektedir. 1 saniye 100 saliseye eşit değildir.

Fakat spor müsabakalarında, kronometrelerde vb. bazı yerlerde 1 saniye 100 salise olarak zamanlandığı düşünülür. Lakin buradaki 100 salise değildir. Buradaki 100 birimin adıdır. Yani saniyenin 100’de 1’idir. Gerçek adı ise santisaniyedir. Karşılığı ise $10^{-2}$ ‘dir. “cs” olarak kısaltılır. Yani 1 santisaniye $10^{-2}=\frac{1}{100}$ saniyeye eşittir. Bu da demek oluyor ki 1 saniye 100 santisaniyeye eşittir. Fakat bu santisaniye salise değildir. Ama çoğu kişi özellikle atletizm gibi spor müsabakalarında saniye bu şekilde ilerlediği için salise olarak adlandırıyor. Ama salise başka bir kavramdır.

Salise yukarıda dediğimiz gibi saniyenin 60’da biridir. Fakat spor müsabakalarında, kronometrelerde saniye, salise olarak yazmaz. Gerçek değeri olan santisaniye olarak indirgenmiştir. Ama insanlar çoğunlukla bu ikisi arasındaki farkı karıştırır. Biz günlük hayatımızda kafa karışıklığı olmaması adına saniye, dakika, saat kavramlarını hep 60 üzerinden hesaplıyoruz. Yani 60 salise 1 saniye, 60 saniye 1 dakika, 60 dakika 1 saat gibi.

Dediğimiz gibi salise ve santisaniye farklı kavramlardır. Burada salise 1 saniyenin 60’da birine eşittir. Santisaniye ise 1 saniyenin 100’de birine eşittir. Kronometrelerde, zaman ölçüm yerlerinde, atletizmde vb. yerlerde salise değil santisaniye üzerinden hesaplanır. Örneğin Usain Bolt’un 100 metrede 9.72 ve 9.69 gibi dereceleri vardı. Tabi daha iyi rekorları da var fakat burada anlatmak istediğimiz yani 9.72’de gördüğünüz gibi virgülden sonrası 72 oluyor. Buradaki 72 salise değildir. Salise olsa maksimum 60 olurdu. Buradaki 72 santisaniye değeridir. Dediğimiz gibi bu tarz müsabakalarda vb. yerlerde salise değil santisaniye kullanılır. Umarız farkı anlatabilmişizdir 🙂

UZUN LAFIN KISASI: 1 saniye 60 salisedir. 1 saniye 100 santisaniyedir. Bu iki birim farklı kavramlardır. Birbirine karıştırılmamalıdır.

Yinede anlamadığınız yer varsa yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz. Elimizden geldiğince saniye, salise ve santisaniye kavramlarını tekrar açıklarız. Teşekkürler.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir