1929 yılında Dünya genelinde büyük bir ekonomik kriz yaşandı. Bu kriz sonunda insanlar açık seviyesine düştü. Birçok iş yerleri kapatıldı. Üretim azaldı ve tüketim arttı.
1929 yılı ekonomik krizin temel nedenleri şunlardır:
1-) ABD ülkesinde kurulan küçük şirketler 1.dünya savaşından sonra birleşti ve tekel haline geldi. Bu birleşme küçük esnaf ve işletmeleri olumsuz etkiledi.
2-) Kriz bankaların kötü yapılanmasına bağlı olarak ortaya çıktı.
3-) Bankaların kredi ve sermaye oranlarını belirleme konusunda yetersiz kalması
4-) ABD ülkesinde kriz konusunda gerekli tedbirleri zamanında almaması
5-) ABD ülkesinin dünya ülkelerine kredi verip bu kredileri almakta zorlanması krizin temel nedenleridir.
1920 yılında ABD borsası değer kazandı. Küçük yatırımcılar yatırım yaparak yüksek kazançlar elde etmeye başladı. Marj sistemi ile yatırılan paranın 10 katı kadar hisse senedi alındı. 3 Ekim 1929 yılında borsa senetlerinde düşme görüldü. Borsa 24 Ekim 1929 yılında dibe vurdu. Bu süreçte birçok banka ve yatırımcı battı.
1930 ekonomik krizinden sonra işsizler ve evsizler çoğaldı. İnsanlar karton barakalarda yaşamak zorunda kaldı. İnşaat faaliyetleri durma noktasına geldi. Bu durum madencilik sektörünü de olumsuz etkiledi. Tarım ürünlerindeki fiyatlar % 40 oranında azaldı. Bu düşüş köyden kente göçü hızlandırdı. İnsanlar maddi varlıklarını sosyal statülerini ve ruh sağlığını kaybetti. 4000 yakın banka bu krizden dolayı iflas etti.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?