Cümleten selamun aleyküm değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere abdestin farzları nelerdir onları anlatacağız. Şimdiden hayırlı ilimler dileriz.
Abdestin Arapça tabiri vüzû demektir. Vüzû lügatta yani sözlükte temizlik ve güzellik anlamlarına gelmektedir. Istılahta ise belirli 3 azayı kuralına göre yıkayıp, başı meshetmekden ibaret olan özel bir temizlik ve ibadet manasına gelir. Abdest Mekke’de farz olmuş lakin ayet ile sabit olması Medine’de olmuştur.
Abdestin farzı dörttür. Şimdi bu farzlar nelerdir açıklamasıyla birlikte sizlere yazalım.
Abdestin Farzları Nelerdir?
1-) Yüzü Yıkamak:
- Tüy bitiminden çene altına kadar ve iki kulak yumuşağı arasında kalan kısmı bir defa yıkamak abdestin farzlarındandır.
2-) Elleri Yıkamak:
- Elleri dirseklerle beraber bir defa yıkamak abdestin farzlarındandır.
3-) Başı Mesh Etmek:
- Başın dörtte birini ıslatılmış el ile mesh etmek de aynı şekilde farzlardan birisidir.
NOT = Mesh etmek demek, ıslatılmış eli mesh edilecek aza üzerine koymak anlamındadır. İmam-ı Malik ve Hanbel’e göre başın tamamını meshetmek farzdır. İmam-ı Şafii’ye göre az bir cüz’üne mesh etmek yeterli olmaktadır. Fakat bizim mezhebimiz olan Hanefiye göre ise mesh aleti el olup, el de başın dörtte biri kadar olduğu için farz olan miktar dörtte biridir. Eğer maliki veya hanbeli mezhebindeyseniz başın tamamını meshetmeniz gerekmektedir. Ama hanefi iseniz farz olan dörtte birini meshetmektir.
4-) Ayakları Yıkamak:
- Son olarak ayakları topuklarla beraber bir kere yıkamak da aynı şekilde abdestin farzlarından birisidir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?