Aknetrent Nedir ve Yan Etkileri Nelerdir?

Aknetrent akne tedavisinde kullanılan A vitamini türevi bir ilaçtır. Aknetrent’in halk dilinde ergenlik sivilcesi olarak bilinen aknelerin güçlükle iyileşen veya iyileşme sırasında skar (yara izi) bırakan türlerinde etkili olduğu saptanmıştır.

Aknetrent Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aknetrent tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır.Lütfen dikkatle okuyunuz.

1-)Hamilelik

Aknetrent diğer ilaçların pek çoğunda da görülebilen teratojenik etkiye sahip bir ilaçtır. Bu etkiye sahip ilaçlar bayan hastalar tarafından hamilelik sırasında kullanıldıkları takdirde doğacak bebeğin olumsuz etkilenmesine veya sakat doğmasına neden olabilir.Bu nedenle hamile olan bayan hastaların aknetrent kullanmamaları gerekmektedir.

Aknetrent kullanması gereken doğurgan çaptaki bayan hastalar da tedaviye başlamadan önce gebelik testi yaptırarak hamile olmadıklarından emin olmalı ve etkili doğum kontrol yöntemleri aracılığıyla tedaviden 1 ay önce başlayarak, tedavi süresi boyunca ve tedavinin bitimini izleyen bir ay süresince hamilelikten korunmalılardır. Dolayısıyla çocuk doğurma olasılığı bulunan bayan hastalar aknetrent ile tedaviye başlamadan önce, tedavi sırasında ve tedaviden sonraki birinci ayın sonuna dek düzenli olarak gebelik testi yaptırmalılardır. Aknetrent tedavisine başlamak için bir sonraki adet (regl) döneminin üçüncü gününe dek beklemek emin bir yoldur. Tedavi sırasında ve tedavi bitimini izleyen 1 ay süresince hamilelikten korunan bayan hastalar bu sürenin bitiminden sonra hamile kaldıkları takdirde doğacak bebekleri yukarıda sözü edilen teratojenik etkiden olumsuz biçimde etkilenmeyecektir.Yukarıda sözü edilen olumsuz etkilerden hiçbiri erkek hastalar için geçerli değildir.Erkek hastalardan doğacak çocuklar hiçbir şekilde aknetrent tedavisinden etkilenmezler.

2-)Emzirme

Aknetrent kullanan bayan hastalar tedavi sırasında ve tedaviden sonraki 1 ay boyunca emzirmekten kaçınmalıdır.

3-)Kan Bağışı

Kadın ve erkek herhangi bir hastanın aknetrent tedavisi sırasında ve tedaviden sonraki 1 ay boyunca kan bağışında bulunmaması gerekir.Çünkü tedavi sırasında bağışlanan kan hamile veya kısa bir süre içinde hamile kalacak olan bir hastaya verildiği takdirde, hamileliğin ve doğacak bebeğin teratojenik etki nedeni ile tehlikeye girmesi söz konusudur. Dolayısıyla kan bağışında bulunan hastaya hiçbir zarar vermeyen ancak kan nakli yapılacak olan hasta geve ise doğacak bebeğe zarar verebilecek bu tür bağıştan tedavi sırasında ve tedaviden sonraki 1 ay boyunca kaçınmalıdır.

4-)Laboratuvar Testleri

Doktorunuz tedaviden önce ve tedavi sırasında sizden bazı kan tahlilleri isteyecektir. Aknetrent kullanan hastalardan düzenli aralarda istenen kan tahlilleri aknenin ciddiyet derecesi ile ilgili değildir.Bu tahliller ilacın biyokimyasal etkilerini izleyebilmek amacıyla yapılmaktadır.

Aknetrent İle Birlikte Başka İlaçların Kullanımı

Aknetrent, A vitamini türevi olan bir ilaçtır.Dolayısıyla tedavi esnasında A vitamini içeren başka ilaçların alımı vücutta A vitamininin normalden fazla birikmesine yol açabilir. Dolayısıyla tedavi esnasında A vitamini içeren ilaçlar alınmamalıdır. Bundan başka, akne hastalarının sıklıkla kullandıkları tetrasiklin grubu antibiyotiklerin aknetrent tedavisi sırasında kullanılmaları bazı yan etkiler yapması nedeniyle önerilmemektedir. Hamileliği önleyici ilaçlar (oral kontroseptifler=doğum kontrol hapları) aknetrent ile herhangi bir etkileşime girmezler. Sistemik kortikosteroidlerle birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Aknetrent’in Yan Etkileri

Aknetrent deride aknenin oluşmasına neden olan yağ salgısını önemli ölçüde azaltır.Dolayısıyla tedavi sırasında sık olarak görülebilecek bir yan etki cildin kurumasıdır.Bu durumda yağlı merhem ve koruyucular yarar sağlar.Tedavinin bitimini izleyen birkaç hafta içinde cilt kuruluğu ortadan kalkar.Diğer yan etkilerle ilgili ayrıntılı bilgi için ilacın resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Not = Bu yazı bilgi amaçlı yazılmıştır.Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir