Altın dünyanın en değerli madenlerinden birisidir. Özellikle kuyumculuk sektöründe yoğun olarak kullanılan altınlar takı olarak çok sık kullanılmaktadır. Pahalı olması ve bu kadar çok sık kullanılması fırsat düşkünü kişilerin sahte altın üretmesine neden oldu. Altının gerçeği ile sahtesini ancak işin uzmanları anlar. Bu yazı dizimizde işin uzmanları ile görüşerek sahte altının nasıl anlaşıldığını sizlere aktaracağız. Altının sahte olup olmadığını aşağıdaki yöntemleri kullanarak anlayabilirsiniz.
Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?
- Mıknatıs Testi: Altının manyetik çekim gücü yoktur. Yani bir mıknatısı altına tuttuğunuzda çekim oluşmaz. Eğer altın mıknatıs tarafından çekiliyorsa altınınız sahtedir.
- Ağırlık Testi: Altının özgül ağırlığı yüksektir. Bu yüzden altın takılar sahte altınlara göre daha ağırdır.
- Damga Testi: Gerçek altınlarda altının karatı ve saflığı takının üzerinde damgalanır. Takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa altının sahte olma olasılığı oldukça yüksektir.
- Firma Arması: Altını üreten firmalar ürünlerin uygun yerlerine kendi logo ve armalarını işlerler. Damgalı, logolu ve armalı altınların sahte olma olasılığı oldukça düşüktür.
- Renk Testi: Altının sahte mi değil mi olduğunu renk testi yaparak da öğrenebilirsiniz. Mesela yeşil altının kendine özgü bir rengi vardır. Bakır ve pirinç renginde olan altınlar sahtedir.
- Fiyat Testi: Gerçek altın hiçbir zaman ucuza satılmaz. Altının bir alış ve satış piyasası vardır. Bu piyasanın altında satılan altınların sahte olma olasılığı yüksektir.
- Laboratuvar Testi: Altının gerçek olup olmadığını anlamanın en sağlam yolu Labaravatuar testidir. Laboravatuar ortamında yapılan nitrik asit ve hidroklorik asit testleri ile altının sahte olup olmadığı kolayca anlaşılır.
- Isırma Yöntemi: Altın yumuşak bir madendir. Kolay şekil alabilen altını dişinizle baskı yaptığınızda altın üzerinde iz bırakabilirsiniz. Altını sert bir zemine attığınızda tok bir ses çıkıyorsa altınınız gerçek demektir. Sahte altınlarda ses daha cılız çıkar.
- Seramik Yöntemi: Seramik bir tabağı altın ile çizdiğinizde çizgi siyahsa altınınız sahte demektir. Oluşan çizgi altının renginde olmak zorundadır.
- Yoğunluk Yöntemi: Altın yoğunluğu yüksek bir elementtir. Aynı ölçülerde olan başka bir takıya göre daha ağırdır. Hassas terazi kullanarak aynı özellikte farklı bir ürünle karşılaştırarak altının gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Bu testleri ve yöntemleri uygulayarak gerçek olan altınları sahtelerinden ayırt edebilirsiniz. Özellikle kuyumculuk, değerli eşya vb. işler yapıyorsanız bu bilgiler işinize çok yarayacaktır. Yorumlarınızı bekliyoruz teşekkürler.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?