Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere Avrupa Birliği hakkında kısaca bilgi, ne olduğunu ve birliğe üye olan ülkeler hangileridir onları paylaşacağız. Şimdiden iyi çalışmalar ve iyi dersler dileriz.
Başlıklar
Avrupa Birliği Nedir?
Avrupa Birliği (AB) temeli 1951 yılında Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve Lüksemburg tarafından imzalanan Paris Anlaşması’na dayanmaktadır. Bu anlaşma kapsamında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) kurularak kömür ve çelik üretimi ile ticaretin geliştirilmesi hedeflenmiştir. 1957 yılında bu ülkeler arasında Roma Antlaşması’yla Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (EURATOM) kurulmuştur. 1965 yılında mevcut üç örgüt, Avrupa Toplulukları (AT) adıyla tek çatı altında birleştirilmiştir. 1992 yılına gelindiğinde Hollanda’nın Maastricht kentinde imzalanan Avrupa Birliği Antlaşması’yla örgüt günümüzdeki “Avrupa Birliği” ismini almıştır (aşağıdaki görselden AB bayrağına bakabilirsiniz). Brüksel merkezli ekonomik ve siyasi bir örgüt olan AB, 2013 yılında Hırvatistan’ın katılımıyla üye sayısını 28‘e çıkarmıştır. Birleşik Krallık’ta ise 2016 yılında yapılan referandum sonuçlarına göre halkın %52’si Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde oy kullanmıştır. Bu sonuç, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma sürecinin başlangıcı olmuştur.
Avrupa Birliği’ne Üye Ülkeler
Güncelde Avrupa Birliği’ne üye olan 28 tane ülke bulunmaktadır. En son üye ülke Hırvatistan’dır ve 2013’ye AB’ye katılmıştır. Avrupa birliğinin 6 tane kurucu ülkesi bulunmaktadır. Şimdi kurucu ülkelerin isimlerini ve tüm üye ülkelerin isimlerini sizlere aktaralım.
Avrupa Birliği’nin Kurucu Ülkeleri Hangileridir?
- Almanya
- Belçika
- Fransa
- Hollanda
- İtalya
- Lüksemburg
Avrupa Birliği Üyesi Olan Tüm Ülkelerin İsimleri
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Birleşik Krallık
- Bulgaristan
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hırvatistan
- Hollanda
- İrlanda
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Kıbrıs Cumhuriyeti
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Romanya
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
Alfabetik olarak Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerin isimleri bu şekildedir.
Türkiye ve AB İlişkileri Hakkında Bilgiler
Türkiye, 31 Temmuz 1959’da Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) ortaklık başvurusunda bulunmuştur. AET Bakanlar Konseyi, Türkiye’nin başvurusunu kabul ederek üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar geçerli olacak bir ortaklık anlaşması imzalanmasını önermiştir. 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan Ankara Anlaşması, 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 1973 senesinde yürürlüğe giren Katma Protokol ile Ankara Anlaşması’nda beklenen hazırlık süreci sona ermiş ve Geçiş Dönemi’yle alakalı şartlar belirlenmiştir. Bu dönemlerde taraflar arasında sanayi ve tarım ürünlerine ek olarak kişilerin serbest dolaşımının sağlanması ile Gümrük Birliği’nin tamamlanması öngörülmüştür.
Ülkemiz 14 Nisan 1987 yılında Ankara Anlaşması’nda öngörülen dönemlerin tamamlanmasını beklemeden üyelik başvurusunda bulunmuştur. Komisyon, başvuru ile ilgili görüşünü 18 Aralık 1989 tarihinde açıklamış ve kendi iç bütünleşmesini tamamlamadan Topluluğun yeni bir üyeyi kabul edemeyeceğini belirtmiştir. Ayrıca Türkiye’nin Topluluğa katılmaya ehil olmakla birlikte ekonomik, sosyal ve siyasal alanda gelişme göstermesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu sebeple üyelik müzakerelerinin açılması için belirli bir tarih belirlenmemiştir ve Ortaklık Anlaşması çerçevesinde ilişkilerin geliştirilmesi önerilmiştir.
Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin dönüm noktası, 10-11 Aralık 1999 tarihlerinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılmış olan AB Devlet ve Hükumet Başkanları Zirvesi olmuştur. Bu yapılan Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’nin adaylığı resmen onaylanmış ve birliğe diğer aday ülkelerle eşit konumda olacağı açık ve kesin bir dille ifade edilmiştir. 17 Aralık 2004 yılındaki Brüksel Zirvesi’nde AB-Türkiye ilişkilerinde tekrardan bir dönüm noktası daha yaşanmış ve Türkiye’nin siyasi kriterleri yeterli ölçüde karşıladığı belirtilerek 3 Ekim 2005 yılında müzakerelere başlanması kararı alınmıştır. 3 Ekim 2005 senesinde Lüksemburg’da yapılan Hükumetler arası Konferans ile Türkiye resmen AB’ye katılım müzakerelerine başlamıştır. Aynı gün içerisinde yapılan bir basın toplantısında Türkiye için Müzakere Çerçeve Belgesi yayımlanmıştır. Böylece Türkiye ile AB arasındaki inişli çıkışlı ilişkide çok önemli bir eşik aşılarak yepyeni bir sürece girilmiştir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?