Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere ayranın homojen mi yoksa heterojen mi olduğu ile ilgili kısaca bilgi aktaracağız.
Kimya sınavlarında, testlerinde homojen ve heterojen karışımlar ile ilgili sorular çıkabiliyor. Mesela çoktan seçmeli sorularda homojen ve heterojen karşımı eşleşmeli sorular karşımıza çıkabiliyor. İşte bu tarz soruları doğru yapmak için en sık sorulan karışımların homojen mi heterojen mi olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu karışımlardan birisi de ayrandır. Karışımlar genel olarak iki sınıfta incelenir. Karışımlar, homojen ve heterojen karışımlar olmak üzere ikiye ayrılır. Ayran da bu karışımların içindedir. Fakat ayran homojen mi yoksa heterojen mi karıştırılabiliyor. Şimdi sizler için kısaca açıklamasını yapalım.
Ayran Homojen Karışım mı Heterojen Karışım mı?
Ayran heterojen bir karışımdır. Özelliği her yerinde aynı olmayan karışımlara heterojen karışım deniliyor. Homojen karışım ise tek bir madde olarak gözükmektedir. Bundan dolayı ayran homojen değil heterojen oluyor. Çünkü ayran karışımında içerisindeki maddeler eşit miktarda dağılım göstermez. Mesela ayranı 1-2 gün beklettiğimizde dibe katı kısmı çökebilir. Sıvısı ise yukarıda kalır. İşte bundan dolayı ayran homojen değil heterojen oluyor.
Bir başka örnek verelim. Mesela tuzlu suyu ele alalım. Tuz suyun içerisinde eşit miktarda dağılır ve suda erir. Haliyle tuzlu suya dışarıdan bakınca biz bu karışımda tuz görmeyiz çünkü suda erir. İşte bu karışım homojen oluyor. Tek bir madde gibi görünüyor. Fakat ayran yoğurttan yapıldığı için, hatta içerisinde su da olduğu için bu tam homojen karışım olmuyor. Çünkü dışarıdan baktığımızda içinde parçacıklar görebiliyoruz. Veya şöyle aklınızda kalsın. Ayranın zaman geçtikçe dibinde katı yoğurt kısmı görünür, üstünde ise sıvı kısmı görünür. Ama tuzlu su karışımı hiçbir zaman değişmez. 10 gün sonra da tuzlu su olarak kalmış olur. Fakat ayran dediğimiz gibi karıştırılmadığı zaman bekletildiğinde zeytinyağı-su karışımı gibi bir kısım altta bir kısım üstte görünür. İşte bundan dolayı ayran heterojen bir karışımdır.
Kısacası; ayran yoğurt+su karışımı olduğundan dolayı tuzlu su karışımındaki gibi tam olarak birbirlerine karışmazlar (tek madde gibi olmazlar), işte bundan dolayı ayran heterojen bir karışımdır. Çünkü yoğurt ve su karışımı birbiri içerisinde erimezler yani fazla ayırt edilmese de çok yakından bakıldığında bu karışımda parçacıkların olduğu görülür. İşte bundan dolayı ayran heterojendir. Son olarak ayran sıvı+katı karışımı (su+yoğurt karışımı) olduğundan dolayı süspansiyon bir karışım olarak isimlendirilir. Süspansiyon karışım da heterojen karışımın bir türüdür.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?