Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere bir balın sahte veya gerçek olup olmadığını nasıl anlarız onun ipuçlarını paylaşacağız.
Bal, en faydalı gıdalardan birisidir. Kur’an-ı Kerim’de de geçen bal gıdası bozulmayan tek gıdadır. Tabii ki orijinal baldan bahsediyoruz. Yani elinizde 1 kavanoz orijinal hakiki bir bal varsa bu yıllardır dursa da bozulmaz yine aynı tadında yenilebilir. Fakat yine dediğimiz gibi orijinal olması gerekiyor. Günümüzde orijinal hakiki bal bulmak epey zordur. Çünkü çok tüketildiği için bal satıcıları bazen ballara şeker, su vb. maddeler katıyor. Sonuçta haberlerde görüyoruz sahte bal satışlarını. Bu bakımdan vatandaşların bal satın aldıktan sonra sahte mi değil mi diye kontrol etmelerini tavsiye ederiz.
Balın sahte veya gerçek olduğunu anlamak için yapılan bir çok yöntem var. Fakat ilk olarak sizlere en etkili yöntemi anlatacağız. Ardından maddeler halinde diğer yapılabilecekleri yazacağız.
Bir Balın Sahte veya Gerçek Olduğunu Nasıl Anlarız?
1-) Öncelikle arkadaşlar bir miktar balı kaseye koyuyoruz. Ardından bu kaseye bir miktar su ilave ediyoruz.
2-) Ardından bir süre bekliyoruz.
3-) Eğer bal zamanla kristalleşiyorsa yani altıgene dönüşüyorsa bu bal orijinaldır yani gerçektir.
4-) Fakat zamanla kristalleşme olmuyorsa, bal soluk şekilde suda kayboluyorsa bu bal sahtedir.
5-) Yani bala su kattığınızda bal zamanla suda kaybolursa bu bal gerçek değildir sahte olduğu anlaşılır. Fakat suda kaybolma olmuyorsa zamanla kristalleşiyorsa bu bal sahte değildir gerçektir.
Balın sahte olup olmadığını en pratik şekilde bu yöntemle anlayabiliriz. Elbette daha bir çok yöntem mevcut. Şimdi sizlere madde madde bir balın gerçek olduğunu anlamanın yolları nelerdir onları anlatalım.
Balın Gerçek Olduğunu Anlamanın Diğer İpuçları Nelerdir?
- Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz akar. Fakat sahte bal böyle değildir.
- Gerçek bal 1 ay buzdolabında bekledikten sonra çıkartılırsa bal krem veya tereyağı kıvamına gelmektedir. Bu şekilde olan bal gerçek baldır. Ama kıvamı böyle olmazsa sahte olduğunu anlarız.
- Gerçek bal soğuk havada donma yapmaz.
- Sahte bala ilaveler katıldığı için sahte balın rengi gerçek bala göre biraz daha açıktır.
- Gerçek balın kokusu yoktur ve kıvamı biraz daha katıdır.
- Gerçek bal fazla tüketildiği zaman genizde yanmalar yapabilir. Bu balın gerçek olduğunun ispatıdır.
- Yukarıda da dediğimiz gibi gerçek balın son kullanma tarihi olmaz. Sınırsız saklayabilir ve yiyebilirsiniz. Ama sahte ballar bir zaman sonra bozulma gösterir.
- Gerçek bal ateşte kolay kolay yanmaz. Ateşe dayanıklıdır.
- Gerçek balda yukarıda maddeler halinde anlattığımız gibi kristalleşme olur. Ama sahtesinde böyle bir şey olmaz.
- Son olarak hakiki bir balı yedikten sonra bu balın tadı 15-20 saniye damakta kalır. Yani balı yedikten sonra tadı damağınızda belli bir süre kalırsa bu bal gerçek-orijinal baldır.
Bir balın sahte veya gerçek olup olmadıkları bu yöntemlerle ve ipuçlarıyla anlaşılabilir. Umarız faydalı olur. Herkese afiyet olsun.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?