Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere başlıca kimya endüstrileri nelerdir konu anlatımını yapacağız.
Kimyanın başlıca ilaç, gübre, petrokimya, arıtım, boya ve tekstil olmak üzere toplam 6 tane endüstrisi vardır. Bu alanlar en çok oranda kimya biliminden faydalanırlar. Tabii ki daha fazla endüstrisi vardır fakat en bilindikleri bu şekildedir. Şimdi maddeler halinde sırayla konu anlatımını yapalım.
1-) İlaç Endüstrisi;
Doğal kaynaklardan veya sentez yoluyla elde edilen kimyasal maddelere ilaç denir. (aşağıdaki görselden bakabilirsiniz). İlaç ham maddelerinin üretimi ve bu maddelerin vücutta oluşturduğu tepkimelerin incelenmesinde kimya biliminden faydalanılmaktadır. Buna ek olarak ilacın araştırma geliştirmesi (yani ar-gesi), denetleme, onaylama, üretim, kalite kontrol, ambalajlama ve ürün piyasaya çıktıktan sonra inceleme aşamaları da kimya biliminin alanına girmektedir.
2-) Petrokimya;
Doğal gaz ve bunlardan elde edilen ürünlerle ilgilenen endüstri alanına petrol denir. Petrol ise petrokimya tesislerinde üretilir. Aşağıdaki görselden örnek bir petrokimya tesisine bakabilirsiniz. Petrol ve petrol ürünleri diğer ürünlere kimyasal veya fiziksel yöntemler kullanılarak dönüştürülür. Bu dönüşümler esnasında sıvı ve gaz yakıtlar, gaz yağı, çözücüler, makine-motor yağları, asfalt-zift, parafin, hidrokarbonlar gibi bazı çeşitli maddeler elde edilebilir. Haliyle bu alanın hemen hemen tüm noktalarında kimya biliminden faydalanılır.
3-) Gübre Endüstrisi;
Tarım sektöründe ürünün kalitesini ve verimini arttırmak için toprağa verilen maddelere gübre denilir. Bitkiler yaşayıp gelişmek için yaklaşık 60 civarı elemente ihtiyaç duyarlar. Toprağın ihtiyacı olan elementleri içeren yapay gübrenin imalatı, toprağa verilmesi ve toprak analizi gibi konuların tamamı kimya biliminin ilgi alanına girer. Ayrıca aşağıdaki görselden örnek yapay gübre fotoğrafına ulaşabilirsiniz.
4-) Boya Endüstrisi;
Boyalar; inşaat, tekstil, gıda, ahşap, metal gibi birçok çeşitli branşlarda kullanılmaktadır. Boyaların kullanıldıkları alanlara göre kimyasal yapıları farklılık göstermektedir. Bu kimyasalların elde edilmesi, uygulanması ve bulunduğu ortamdan uzaklaştırılması işlemlerinde kimya alanından yararlanılır. Ek olarak bu sıvı boyalar toz halindeki boyar maddelerden oluşur. Örnek resme aşağıdan ulaşabilirsiniz.
5-) Arıtım
Havanın, suyun ve toprağın çeşitli kirleticilerden temizlenmesi işlemine arıtım denir (aşağıdan su arıtma tesisine bakabilirsiniz). Su, toprak ve hava analiz edilerek içerdikleri zararlı kimyasal maddeler tespit edilir. İşte bu zararlı kimyasalların uzaklaştırılmasında kimya biliminden fayda sağlanılır. Bu alandaki çalışmalar kimyanın disiplini olan çevre ve su kimyasının da doğmasını sağlamıştır.
6-) Tekstil Endüstrisi;
Son olarak tekstilde ipliğin elde edilmesi (aşağıdan farklı ipliklere bakabilirsiniz), boyanması ve dokunması işlemleri de kimyanın alanına girmektedir. Tekstilde alanında kullanılan boyar maddeler (boyalar), tekstil yüzeyine kimyasal bağlarla bağlanır bu yüzden tekstil boyalarını fiziksel yollarla uzaklaştırmak mümkün değildir. Ancak kimyasal tepkimelerle uzaklaştırılabilir.
Başlıca kimya endüstrileri bu şekildedir. Umarız yararlı olur. Herkese sınavlarında başarılar ve iyi dersler dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?