Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Nedir? Farkları Nelerdir?

Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere beyaz yaka ve mavi yaka nedir arasındaki farklar nelerdir onları anlatacağız.

İş hayatında çalışanlar genel olarak 2 gruba ayrılmaktadır. Bunlar mavi yaka ve beyaz yakadır. Peki mavi ve beyaz yaka ne anlama gelmektedir şimdi kısaca size onları aktaralım.

Başlıklar

Beyaz Yaka Nedir?

Beyaz yaka, daha çok zihin gücüyle yani zihinsel olarak masa başında çalışan işçiler için kullanılan bir tabirdir. Örneğin belediyelerde çalışan memurlar, bankalardaki yöneticiler, özel sektörde çalışan yazılımcılar, ofis çalışanları vb. kişiler beyaz yakalı işçi çalışanlar sınıfına girmektedir. Yani bedensel olarak veya el emeği işlerinde çalışmayanlar beyaz yaka olarak adlandırılır diyebiliriz.

Mavi Yaka Nedir?

Mavi yaka ise daha çok beden gücü ile yani bedensel olarak çalışan işçiler için kullanılan bir ifadedir. Mavi yakalılar el emeği işlerinde çalışan kişilerdir. Örneğin imalat yapan firmalarda çalışanlar, tezgah başında satış yapanlar, marketlerde kasiyerlik yapanlar vb. tarzda iş yapan işçiler mavi yaka sınıfına girmektedirler.

Beyaz ve Mavi Yaka Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Beyaz yaka daha çok ofis çalışanları olarak bilinmektedir. Mavi yaka ise işçi sınıfı olarak biliniyor.
  • Mavi yaka, zihinsel gücün dışında ağırlıklı olarak bedensel gücünü kullanıyor. Beyaz yaka ise bedensel gücün dışında daha çok zihinsel gücünü kullanmaktadır.
  • Beyaz yaka daha çok oturarak masa başında çalışırken mavi yaka ise daha çok ayakta çalışmaktadır.
  • Beyaz yakalılarda bazı iş yerlerinde kıyafet zorunluluğu olabiliyor. Mesela takım elbise şartı koşan iş yerleri olabiliyor. Fakat mavi yakalılarda kıyafet zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Aynı şekilde beyaz yakalılar saç, sakal kesimine dikkat etmelidir. Lakin mavi yakalılar bu konuda da serbesttir.

Beyaz ve mavi yaka arasındaki farklar kısaca bu şekildedir. Bunlara ek olarak hem mavi yakalılar hem de beyaz yakalılar her ikisi işçi sınıfı da kanun namında eşit haklara sahiptirler. Fazla mesai durumu her iki yakada da geçerlidir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir