Garp ve Şark Nedir? Şark, Garp, Şimal ve Cenup Ne Anlama Gelir?

Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere garp, şark, şimal ve cenup ne demektir ne anlamlara geliyor kısaca onu anlatacağız.

Bildiğiniz gibi dilimize Arapça’dan, Farsça’dan vb. dillerden kelimeler geçmiştir. Bu geçen kelimeler de bazı harfler değiştirilerek Türkçe’ye uyarlanmıştır. Bu kelimelerden birisi de dilimize Arapça’dan geçen ve Osmanlıca’da kullanılan garp, şark, şimal ve cenup kelimeleridir. Bu kelimeler yön kelimeleridir. Yani günümüzde kullandığımız kuzey, güney, doğu ve batı kelimelerinin eski Türkçe’deki halleridir diyebiliriz. Bu kelimelerden daha çok şark ve garp sıklıkla kullanılıyor. Hatta illaki bu iki kelimeyi bir yerde görmüştürsünüz veya duymuştursunuz. Peki bu kelimeler ne anlama gelir şimdi kısaca onu yazalım.

Garp ve Şark Nedir?

  • Garp ==> Batı
  • Şark ==> Doğu

Garp, Batı demektir. Şark ise Doğu demektir. Garp ve şark ikisi de Arapça kökenli kelimelerdir. Osmanlı zamanında da kullanılmıştır. Hatta eskiden Türkçe’de de yön belirtmek için doğu ve batı yerine şark ve garp kelimeleri kullanılırdı. Yani eski Türkçe’yle doğu şark, batı ise garp manasına geliyor.

Şimal ve Cenup Nedir?

  • Şimal ==> Kuzey
  • Cenup ==> Güney

Aynı şekilde şimal ve cenup da yön belirtmek için kullanılır. Şimal, Kuzey demektir. Cenup ise Güney demektir. Bu iki kelime de aynı şekilde Arapça kökenlidir. Kısacası eski Türkçe’de kuzey şimal anlamına geliyor, güney ise cenup anlamına gelmektedir.

Görselde gördüğünüz gibi kuzey, güney, batı ve doğu yönleri sırasıyla şimal, cenup, garp ve şark olarak da kullanılmaktadır. Genellikle garp ve şark çok kullanılır ve birbirlerine çok karıştırılır. Bu iki kelimeyi karıştırmamak için şöyle bir formül üretebiliriz. Şark kelimesinde ş harfinin altında nokta var bildiğiniz gibi. Haliyle doğu kelimesinde de yumuşak g’nin üzerinde bir nokta var. Daha doğrusu çizgi var. Haliyle şark=doğu olarak bu şekilde kodlama yapabilirsiniz. Geriye kalan garp da batı olmuş oluyor. Karıştırmamak için böyle bir taktik uygulayabilirsiniz.

Umarız faydalı olur iyi çalışmalar dileriz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir