Herkese iyi günler bu yazımızda sizlere bilgisayarların çalışma şemasının şeklini paylaşacağız.Şemaya aşağıdan ulaşabilirsiniz umarız işinize yarar.
Bilgisayarın çalışma şeması yukarıda gördüğünüz gibidir.Şemayı detaylı incelersek öncelikle User yani kullanıcı ile bilgisayarımızı çalıştırmaya başlarız.Ardından bilgisayarı input yani girdi kısmına geçiririz.Yani bilgisayarımıza dışarıdan bir veri girişi yaparız.Mesela bunu şu şekilde de düşünebilirsiniz.Bir oyun oynayacaksınız diyelim oyunu siz mouse ile 2 kere tıklayarak açıyorsunuz.İşte bu input kısmı oluyor.Akabinde işlem yani process kısmı gerçekleşiyor.Bu kısma da süreç kısmı diyebiliriz.En sonunda ise çıktı yani output kısmımız gerçekleşiyor.İşte bilgisayarlarımız bu şekilde çalışmaktadır.
Bu şema için programlama dillerinden örnek verelim.Mesela bir C programlama dillerinde hesap makinesi kodları yazdık.Bu kodlarda dışarıdan veri girmek için scanf kodunu kullandık.İşte bu scanf kısmı girdi yani input’u oluşturuyor.Ardından programın yazdığımız kodlar çerçevesinde yaptığı hesaplama işlemine process kısmı ve son olarak aldığımız ekran görüntüsüne ise output kısmı adı veriyoruz.
Somut örnek verirsek diyelim ki çift veya tek sayı bulma programı yazdık.Bunun akış şeması yazıları(grafiğe de dökebilirdik,eğer grafiğe dökseydik üstte verdiğim şema gibi olacaktı ben bilerek yazı şeklinde yazdım.) alttaki gibi olacaktır.
Kullanıcı(User) ==> Programı kodlayan kişi veya programı çalıştıran kişi.
İnput(Girdi) ==> Dışarıdan 12 değerini girdik.
İşlem(Process) ==> Program hesaplayacak ve 12’nin çift sayı olduğunu bulacak.
Output(Çıktı) ==> Ardından son olarak program bizlere “Girdiğiniz 12 sayısı çift bir sayıdır.” olarak ekran çıktısı verecek.
Umarız faydalı olmuştur.Herkese iyi çalışmalar dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?