Kıkırdak doku hücrelerine kondrosit, ara maddesine ise kondrin adı verilir. Kıkırdak dokunun hücreleri kapsül denen yapılar içinde bulunur. Kapsül içinde bir veya bir kaç hücre bulunabilir. Kıkırdak dokuda sinirler, kan ve lenf damarları bulunmaz. Doku içinde kan damarları bulunmadığı için beslenme, solunum ve boşaltımla ilgili madde taşınması olayları dokunun etrafındaki bağ dokudan difüzyonla gerçekleşir.
Omurgalıların genelinde iskelet sistemi embriyo döneminde kıkırdaktan oluşmuştur. Ergin dönemde ise kıkırdak dokunun yerini kemik doku alır. Sadece kaburga uçları, eklemler gibi bazı kısımlar kıkırdak olarak kalır.
Kıkırdak doku, hücreler arası maddede bulunan liflerin çeşidi ve düzenine göre 3 bölümde incelenmektedir. Şimdi kıkırdak doku çeşitlerini başlıklar halinde anlatalım.
1-) Hiyalin Kıkırdak
İçerdiği hücre oranı diğer kıkırdak çeşitlerine göre daha fazladır. Ara maddesinde bulunan kollajen lifler sayesinde basınca dayanıklıdır. Hücreler arası madde oldukça homojendir. Mikroskop incelemelerinde saydam ve camsı bir görünüme sahiptir. Memelilerin embriyolarında iskelet hiyalin kıkırdaktan yapılmıştır. Ergin memelilerde ise kaburga uçlarında, eklem başlarında, soluk borusunda ve burunda bulunur.
2-) Elastik Kıkırdak
Ara maddesinde kollajen liflerle birlikte fazla miktarda elastik liflerin de bulunmasından dolayı bükülebilme özelliğine sahiptir. Kulak kepçesi, kulak yolu, östaki borusu ve epiglottisin yapısında bulunur.
3-) Fibröz (Lifli) Kıkırdak
Ara maddesinde bol miktarda kollajen lif bulunur. Hücre sayısı diğer kıkırdak çeşitlerine göre daha azdır. Omurlar arasındaki disklerde ve köprücük kemiği gibi bazı kemiklerin eklem bölgelerinde bulunur.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?