Cümleten selamun aleyküm arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere büyük melekler ve vazifelerini paylaşacağız.
Bildiğimiz gibi en büyük melekler 4 büyük meleklerdir. 4 büyük meleklerin isimleri Cebrail (Aleyhisselam), Mikail (Aleyhisselam), İsrafil (Aleyhisselam), Azrail (Aleyhisselam) ‘dır. 4 büyük meleklerin dışında Kiramen katibin, Münker ve Nekir, Rıdvan ve Malik isminde büyük meleklerde vardır. Şimdi tüm büyük meleklerin isimlerini ve görevlerini aşağıya yazalım.
Başlıklar
Büyük Melekler ve Vazifeleri
4 Büyük Melek ve Görevleri
- Cebrâil (Aleyhisselâm): Meleklerin en büyüğüdür. Görevi, Allah’u Te’ala (c.c.) ile peygamberler arasında elçilik yapmaktır. Peygamberlere verilen tüm kitap ve sahifeleri o indirmiştir. Mesela kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’i Allah’tan (c.c.) Peygamberimize (S.A.V.) getiren Cebrail (Aleyhisselam)’dır.
- Mikail (Aleyhisselam): Tabiat olaylarının idaresi ile görevlidir. Yağmur yağması, rüzgar esmesi, ekinlerin bitmesi vb. olaylar gibi.
- İsrafil (Aleyhisselam): Sur denilen vasıtaya üfürmekle görevlidir. Birinci üfürmede kıyamet kopacak, ikinci üfürmede ise tüm ölüler dirilecek ve hesapları görülecektir.
- Azrail (Aleyhisselam): Ömrü sona eren insanların, cinlerin ve tüm canlı varlıkların canlarını almakla görevlidir.
Bu dört büyük melekten başka, diğer meleklerden bazıları ve görevleri de aşağıdaki gibidir.
Diğer Büyük Melekler ve Görevleri
- Kirâmen Kâtibin: Her insanın biri sağında, diğeri solunda 2 melek bulunur. Bunlara Kiramen Katibin melekleri ismi verilir. Sağındaki melek insanın yaptığı iyi işleri, solundaki melek ise kötü işleri yazmaktadır. Böylelikle her insana ait iyiliklerin ve kötülüklerin yazıldığı “Amel defteri” meydana gelir.
- Minker ve Nekir: Bu melekler, öldükten sonra kabirde insanlara soru sormakla görevli meleklerdir.
- Rıdvan: Cennetteki meleklerin reisidir(başıdır).
- Mâlik: Cehennemde görevli olan meleklerin reisidir(başıdır).
Büyük melekler ve görevleri kısaca bu şekildedir. Umarız yararlı olur. Herkese iyi çalışmalar ve iyi dersler dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?