Cümleten selamun aleyküm arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere ipek kıyafet giymek erkekler için caiz midir değil midir onun cevabını paylaşacağız. İyi okumalar dileriz.
İpek Giymek Erkekler İçin Caiz Mi Değil Mi?
İpek kumaşlardan elbise, kıyafet vb. giyinmek kadınlar için caizdir fakat erkekler için caiz değildir. Bedenle ipek elbise arasında başka bir giysi bulunsun veya bulunmasın hiç fark etmez fetva bu şekildedir. Lakin yalnız uzatmaları ipek olan veya üzerinde 4 parmak eninde ipek işlemeler, saçaklar, kenarlar bulunan kumaşlardan elbise giyinmek erkekler için de caiz olmaktadır. Bir de erkeklerin harp (yani savaş halinde) kalın ipekli elbise giyinmeleri İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed (Allah onlara rahmet etsin)’e göre caizdir. Bu gibi elbiseler, mücahitleri düşmana karşı heybetli göstermektedir ve kılıç darbelerine karşı dayanıklı olmaktadır. Bu bakımdan böyle durumlarda 2 imama göre caizdir.
Erkekler için ipek kumaş, ipek takke mekruhtur. Erkek çocuklara da ipekli veya altın sırmalı kumaşlar giydirmek mekruh olmaktan uzak değildir. Lakin bir erkeğin ağrıyan bir gözü varsa bu gözüne ipek mendil bağlayabilir. Bunda bir sakınca yoktur.
Bu bilgilere ek olarak ipekli eşyadan başka şekilde istifade etmek caizdir. Örneğin; ibrişimden dokunmuş (kalın ipek) bir seccade üzerinde namaz kılınabilir, bunda bir sakınca yoktur. Aynı şekilde ev içini ipek kumaşlarla bezemek de caizdir. Yeter ki bir böbürlenme-övünme için olmasın.
Yüzleri ipek kumaştan yapılan minderler üzerinde oturmak, yataklarda yatmak da İmam Ebu Hanife (Allah ona rahmet etsin)’ye göre helaldir.
İpek giysiler konusuna ek olarak üzerinde “Mâşâallah” veya “Elmülkü lillâh” gibi bir ibare işlenmiş bulunan bir seccadeyi veya herhangi bir döşemeyi yere sermek mekruhtur. Hatta harflerin araları açılmış, bazı harflerin üzerilerine örgü örülmüş olsa bile fetva bu şekildedir. Çünkü tek tek harflere de hürmet gerekir. Harflerdeki bitişikliği gidermekle kerahet yok olmaz.
- KISACA = Sonuç olarak ipek kıyafetler giyilmesi kadınlar için caizdir. Fakat erkekler için caiz değildir.
Kaynak : Ömer Nasuhi Bilmen / Büyük İslam İlmihali
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?