Çatlak Patlak Yusyuvarlak Oyunu Oynanışı | Oyun Tarifi

Merhabalar bu yazımızda sizlere çatlak patlak yusyuvarlak oyunu nasıl oynanır onun tarifini anlatacağız.

Çocuk oyunlarından en beğenilenlerinden birisi çatlak patlak yusyuvarlak oyunudur. Bu oyunun oynanışı oldukça kolaydır ve grup halinde oynandığı için ana okullarında vb. kreş gibi yerlerde öğretmen hocalarımız öğrencilere oynatabilir. Oyun için hiç bir malzemeye ihtiyaç yoktur. Şimdi kısaca oyunun tarifini anlatalım.

Çatlak Patlak Yusyuvarlak Oyunu Nasıl Oynanır?

Oyun grup halinde oynanmaktadır. Oyun açık veya kapalı alanda da oynanabiliyor. Mesela okul bahçesinde oynayabildiğiniz gibi sınıf içerisinde geniş bir alanda da oynanabilir. Çatlak patlak oyunu için herhangi bir malzeme gerekmemektedir. Şimdi oyunun tarifini yapalım.

Öncelikle oyunu oynayacak grup bir daire oluşturur. Yani halka şeklinde yukarıdaki gibi dururlar. Ardından ellerini açarak birbirlerinin elleri üzerinde duracak şekilde ellerini koyarlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sağ elin her zaman üstte olması ve sol elin altta olmasıdır. Yani sağınızda bulunan kişinin eli sizin elinizin altında olmalıdır. Yani siz sağ taraftaki elinizi yukarıda tutmalısınız. Sol eliniz ise aşağıda kalacaktır. Burada amaç sağ elinizi soldaki kişinin eline vurmaktır. Herkes halka şeklinde dizildikten ve ellerini doğru şekilde koyduktan sonra oyuncular aşağıdaki tekerlemeyi söylerler:

  • Çatlak patlak yusyuvarlak
  • Kremalı börek sütlü çörek
  • Çek dostum çek
  • Arabanı buradan çek

Oyuncular bu şarkıyı söylerken aynı zamanda birbirlerinin ellerine vururlar. Şarkının en sonuna kalan oyuncu, sağ taraftaki yani bir önceki eline vuracak olan arkadaşını şaşırtarak eline vurmasını engellemesi gerekmektedir. Eğer eline vurulursa bu oyuncu oyundan çıkar. Fakat eline vurulmasını engellerse diğer oyuncu oyundan çıkar. Böylelikle oyun devam etmektedir. Sona kalan oyuncu ise oyunu kazanmış olur.

Ek olarak yukarıdaki tekerleme oyun içerisinde hızlı olarak söylenmeye çalışılır. Yani ellere vurma işlemi hızlı yapılmaktadır. Böyle olursa oyun hem daha zevkli olur hem de oyun daha erken bitebilir.

NOT = Bazı sitelerde ve kaynaklarda bu oyun farklı şekilde anlatılmıştır. Ama Milli Eğitim Bakanlığının resmi verilerine göre oyunun gerçeği bu şekilde oynanmaktadır. Daha doğrusu oyunun en temel hali bu şekildedir. Mesela tekerleme bittikten sonra 1’den 9’a kadar saymalı versiyonu da mevcuttur. Ama en basit hali yukarıda anlattığımız gibidir. Yine de detaylı araştırmanızı tavsiye ederiz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir