Selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere çorba kesilmesi nedir, nasıl olur, çorbanın kesilmemesi için neler yapılmalıdır kısaca hakkında bilgi vereceğiz.
Masterchef başta olmak üzere birçok yemek programında çorba ile ilgili en dikkat edilmesi gereken konu çorbanın kesilmemesidir. Özellikle Masterchef yemek programında bir yarışmacı eğer çorbayı kesik şeflere sunarsa, şefler bu çorbayı kabul etmez ve olumsuz değerlendirirler. Bundan dolayı çorbanın kesilmemesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Şimdi sizlere kısaca çorbanın kesilmemesi için neler yapılmalıdır onu anlatalım.
Çorba Kesilmesi Nedir, Nasıl Olur?
Çorba kesilmesi genellikle süt veya ayran içeren çorbalarda meydana gelmektedir. Yani normal mercimek çorbası veya tarhana çorbasında çorba kesilmesine rastlanmaz diyebiliriz veya çok nadirdir. Eğer bir çorba piştikten sonra üzerinde topak topak cisimler oluşuyorsa işte o çorba kesilmiş anlamına gelmektedir. Çorbanın kesilmemesi için en önemli etken çorbayı pişirirken sürekli karıştırmaktır. Özellikle süt ve ayranla yapılan çorbalar eğer çok sık karıştırılmazsa büyük ihtimalle kesilir. Yani en önemli kriter çok karıştırmaktır. Az karıştırırsanız çorba kesilir diyebiliriz.
Çorbanın Kesilmemesi İçin Ne Yapılır?
Çorbanın kesilmesi genellikle karıştırılmadığından ve çorbada kullanılan malzemelerin taze olmayışından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı bir çorbanın kesilmemesi için yapılacak en önemli şey çorbayı sürekli karıştırarak pişirmektir. Yani özellikle süt ve ayranla yapılan çorbalar sürekli karıştırılmadığı için kesilir. Haliyle bu tarz çorbaları kesilmeden güzel bir şekilde yapmak ve sunmak için sürekli karıştırmamız gerekiyor. Ocağın altı açıkken çorbayı sürekli karıştırırsanız kesilme olasılığını epey bir azaltmış olursunuz.
Bunun dışında çorbanın kesilmemesi için diğer bir yöntem de malzemelerin taze olmasıdır. Eğer çorba için kullandığınız malzemeler bayat ve eski olursa (yani süt veya ayran için de geçerli bu) bu durumda çorbanız kesilebilir. Çorbanın içine atılan yoğurt ekşiyse, un bozulmuşsa veya yumurta bayatlamışsa bu durumda çorba kesilebilir. Bu bakımdan taze malzemelerle çorba yapılması tavsiye edilmektedir.
Diğer bir yöntem ise çorbaya un ilave etmektir. Bazı kaynaklara göre çorbanın kesilmemesi için çorbaya biraz un katılabilir. Bu sayede çorbanın kesilmemesini sağlayabilirsiniz. Fakat bunların içinde en önemlisi çorbayı sürekli karıştırmaktır. Sürekli karıştırarak hazırlamış olduğunuz bir çorba büyük bir ihtimalle kesilmez.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?