Prokaryot Hücre Yapısına Sahip Canlılar Nelerdir?

Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere prokaryot hücre yapısına sahip olan canlılar nelerdir onları paylaşacağız.

Prokaryot hücre; mitokondrisi olmayan, plastit ve Endoplazmik retikulumu bulunmayan, zarla çevrili çekirdeğe sahip olmayan fakat buna karşılık birkaç tane DNA moleküllerine sahip olan bir hücredir. Prokaryot hücre biyoloji sınavlarında soru olarak karşımıza çıkabiliyor. Özellikle prokaryot hücreye sahip canlılar hangileridir çoktan seçmeli sorularda çıkabiliyor. Şimdi sizler için prokaryot hücreye sahip canlılar nelerdir kısaca hakkında bilgi verelim.

Prokaryot Hücre Yapısına Sahip Canlılar Hangileridir?

  • Bakteriler
  • Mavi-Yeşil algler (Cyanobacteria)
  • Virüsler
  • Viroidler
  • Mikroplazmalar

Prokaryot hücre yapısına sahip canlıların isimleri bu şekildedir. Bunlara ek olarak Riketsiyalar (bir bakteri cinsi) ve Aktinomisetler (bir bakteri cinsi) de prokaryot yapılı canlılar sınıfına girmektedir. Prokaryot tek hücreli organizmalardır. Prokaryota sahip canlılar yukarıda yazdığımız gibidir. Eğer sınavlarda karışımıza çıkarsa bu canlıları prokaryot yapısına sahip olarak değerlendirmemiz gerekmektedir.

Buna ek olarak prokaryot ve ökaryot hücreler arasındaki en büyük fark çekirdek zarıdır. Prokaryot hücrelerde çekirdek zarı bulunmamaktadır. Yani prokaryotta zarla çevrili çekirdek yoktur. Ökaryot hücrelerde ise çekirdek zarı yani zarla çevrili çekirdek vardır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir