Herkese merhabalar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere hikayenin yapı unsurları nelerdir kısaca konu anlatımı yapacağız.
Türkçe ve Edebiyat derslerinde merak edilen konulardan birisi de hikayenin yapı unsurlarıdır. Hikayenin yapı unsurları nelerdir sınavlarda, genel kültür sorularında vb. yerlerde karışımıza çıkabiliyor. Özellikle Türkçe çoktan seçmeli sorularda “Aşağıdakilerden hangisi hikayenin yapı unsurlarından değildir?” veya “Aşağıdakilerden hangisi hikayenin yapı unsurlarından birisidir?” tarzında sorular çıkabiliyor. İşte bu yüzden hikayenin yapı unsurları kaç maddeden oluşur ezberlememiz gerekmektedir. Şimdi kısaca hakkında bilgiler verelim.
Hikayenin Yapı Unsurları Nelerdir?
Hikayenin yapı unsurları 4 ana başlıkta incelenir. Bunlar:
- Kişiler
- Olay (Olay örgüsü)
- Zaman
- Yer (Mekan)
Hikayenin yapı unsurları; kişi, olay, zaman ve yer olmak üzere 4’e ayrılır. Fakat bazı kaynaklarda 7’ye ayrıldığı da yazabiliyor. Bazı kaynaklarda hikayenin yapı unsurları; kişi, olay örgüsü, mekan, zaman, anlatıcı, konu ve çatışma olarak 7 kategoride inceleniyor. Fakat dediğimiz gibi ana 4 madde kişi, olay, zaman ve mekan (yer) şeklindedir.
Bazı kaynaklara göre hikayenin yapı unsuları 7 tanedir. Şu şekilde:
- Kişi
- Olay
- Zaman
- Mekan
- Anlatıcı
- Çatışma
- Konu
Kısaca hikayenin yapı unsurlarından bahsetmek gerekirse; Olay örgüsü, hikayeyi oluşturan önemli unsurların başında geliyor. Hikayenin hikaye olması için olay örgüsü olması şarttır. Aynı zamanda bir hikayede mekan da verilmelidir. Hikayeyi oluşturan diğer etmenler ise kişi ve zamandır. Yani bir yazının hikaye olması için orada minimum 4 özellik bulunmalıdır. Hikayenin hikaye olması için o yazıda bir olay örgüsü olması, kişilerin olması, mekanın olması ve zamanın belli olması şarttır diyebiliriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?