Deri, canlı vücudunu dış etkenlerden koruyan, vücut ısısının sabit tutulmasına, solunum ve boşaltıma yardımcı olan bir organdır. Deri 5 duyu organdan birisidir. Deride dokuma, basınç, sıcaklık ve ağrı gibi çeşitli duyuları algılayan reseptörler bulunmaktadır. Bu reseptörlerin vücuda dağılımı homojen değildir.
Deride bulunan reseptörler paccini cisimciği, meissner cisimciği ve merkel diskleri, krause ve ruffini cisimciği ve serbest sinir uçları olmak üzere 4 tanedir. Şimdi bu reseptörleri ve görevlerini paylaşalım.
Başlıklar
Deride Bulunan Reseptörler
Paccini Cisimciği
- Basıncı algılar. En büyük mekanik reseptördür. Derinin alt tabakalarında, derin dokularda ve iç organların duvarlarında yer alır. Daha çok el ve ayağın alt derisinde bulunur.
Meissner Cisimciği ve Merkel Diskleri
- Dokunma duyusunu algılar. Derinin kılsız kısımlarında özellikle parmak uçları ve dudaklarda fazla sayıda bulunur. Çok hafif cisimlerin deri üzerindeki hareketine duyarlıdır. Cisimlerin sert, yumuşak, sivri veya kesici olup olmadığını algılar.
Krause ve Ruffini Cisimciği
- Bu reseptörler sıcaklık duyusunu algılarlar. Krause soğuğa, ruffini ise sıcağa karşı duyarlıdır ve çabuk yorulurlar. Isıya duyarlı bu reseptörlere termoreseptör denir.
Serbest Sinir Uçları
- En az özelleşmiş reseptörlerdir. Derinin her tarafında ve diğer dokularda bulunurlar. Ağrı ve acı duyusunun algılanmasını sağlarlar. Bu reseptörler aşırı sıcağa, basınca ve iltihaplanmış dokulardan salgılanan kimyasallara duyarlıdır.
Deride bulunan reseptörleri paylaştık. Umarız yararlı olur. İyi dersler ve iyi çalışmalar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?