Merhabalar bu yazımızda sizlere dünyanın en yüksek ve en alçak noktaları neresidir resimleriyle birlikte onu paylaşacağız.
En merak edilen bilgiler arasında dünyamızın en yüksek ve en alçak noktasının neresi olduğudur. Aslında dünyanın en yüksek noktasını çoğu kişi biliyordur fakat en düşük seviyedeki yeri çoğu kişi bilmiyor diyebiliriz. Bu bilgiler genelde kpss, genel kültür vb. sınavlarında sorulabiliyor. Veya bilgi yarışmalarında da karşımıza çıkabiliyor. Şimdi sizlere dünyanın en zirve ve en alçak yerleri neresidir onu paylaşalım.
Dünyanın En Yüksek Tepesi Neresidir?
Dünyanın en yüksek noktası Everest Dağı’nın zirvesidir. Deniz seviyesinden 8848 metre yükseklikte bulunmaktadır. Everest dağı Nepal-Çin ülke sınırı üzerinde yer almaktadır.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi Everest dağının en tepesi dünyanın en yüksek noktası olarak kabul edilmektedir. Bu nokta aklaşık 8.8 km (8848 metre) yüksekliktedir. Günümüzde Everest dağına tırmanışlar için bazı turlar düzenlenmektedir. Fakat yüksek bir dağ olduğu için tırmanma sırasında oldukça dikkat edilmelidir. Ek olarak Everest dağı veya Everest zirvesi, Himalaya sıradağlarından birisidir.
Dünyanın En Düşük (En Derin) Noktası Neresidir?
Dünyanın en düşük yani en derin noktası Mariana Çukuru‘dur. Mariana çukurunun en dibi dünya üzerinde bilinen en derin nokta olarak kabul edilmektedir. Mariana çukuru büyük okyanusta yer almaktadır ve 10994 metre derinliğe sahiptir. Yani yaklaşık 11 km derinliğiyle dünya üzerinde bilinen en derin en alçak mesafede bulunan noktadır. Bu çukura ilk olarak 23 Ocak 1960 yılında İsviçreli bir bilim adamı ve ABD’li bir teğmen birlikte inmeyi başarmışlardır. Daha sonrasında bir kaç kez daha bu çukurun en dibine inenler olmuştur. Mesela geçtiğimiz yıllarda ünlü yönetmen James Cameron da bu noktaya inmeyi başarmıştı.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi Mariana çukurunun uzaktan çekilmiş fotoğrafı bu şekildedir. Ne kadar derin olduğunu çukurun renginden de anlayabiliyoruz. Çukurun bir diğer adı “Challenger Çukuru” ‘dur.
Faydalı olması dileğiyle iyi çalışmalar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?