Herkese merhabalar arkadaşlar bu yazımızda sizlere elektrokimyasal hücre tiplerini anlatacağız.Toplamda 3 çeşit elektrokimyasal hücre tipi bulunmaktadır.Bunlar sırasıyla sıvı bağlantılı,sıvı bağlantısız ve tuz köprülü hücrelerdir.
1-) Sıvı Bağlantılı Hücreler;
Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi iki yarı hücre elemanları arasında direkt olarak reaksiyon olmasının istenmediği hallerde poröz cam disklerle hazırlanan sıvı bağlantılı hücreler kullanılmaktadır. İki adet elektrolit çözeltisi karıştırılırsa ortaya çıkan metalik bakır, doğrudan çinko elektrodu üstünde toplanır ve hücre veriminde düşme gözlenir. Bileşimleri farklı olan iki elektrolit çözelti arasındaki yüzeyde “bağlantı potansiyeli” denilen küçük bir potansiyel doğar.
2-) Sıvı Bağlantısız Hücreler;
Elektrotların aynı elektroliti paylaştıkları hücrelere sıvı bağlantısız hücreler denir. Hücre diyagramı şu şekilde olmaktadır:
Pt, H2 (p = 1 atm) l H+ (0,01 M), Cl- (0,01 M), Ag Cl (doygun) lAg
Bu hücrede, sadece iki faz sınırı bulunur ve elektrolit her iki elektrot için de uygun bir çözeltidir. Bu hücrenin eşdeğer doğruluktaki diğer bir tanım şekli ise aşağıdaki gibi yazılmaktadır.
Pt l H2 (doygun), HCl (0.01N), Ag+ (1,8 x 10-8 M) l Ag
Burada, moleküler hidrojenin konsantrasyonu, doygun çözeltideki konsantrasyonuna eşit olmaktadır.(basınç ~1 atm olarak hesaplanır ve gümüş iyonları konsantrasyonu, gümüş klorür çözünürlük sabitinden hesaplanmaktadır.)
Hidrojen(H) ve gümüş klorür(AgCl) arasındaki reaksiyon oldukça yavaş olduğundan hücrenin kalitesini(verimini) hissedilir derecede düşürmeyen bir elektrolit kullanmakta oldukça yarar vardır.
3-)Tuz Köprülü Hücreler;
Anot ve katot bölmelerindeki elektrolitleri birbirinden ayırmak(uzaklaştırmak) için elektrokimyasal hücrelerde “tuz köprüsü” bulundurulmaktadır. Tuz köprüsü çeşitli şekillerde hazırlanabilmektedir. Aşağıdaki şekilde gördüğünüz gibi doygun potasyum nitrat ile doldurulmuş “U” biçiminde bir tuz köprüsü görülmektedir. Böyle bir hücrede iki sıvı bağlantısı bulunmaktadır. Bunlardan birisi katot elektrotu ile köprünün bir ucu arasında, diğeri ise anot elektrotu ile köprünün diğer ucu arasındadır.
Umarız faydalı olmuştur.Herkese iyi çalışmalar iyi dersler dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?