Herkese iyi günler dileriz.Bu yazımızda sizlere organik kimyada yer alan esterlerin genel özelliklerini,adlandırılmasını ve elde edilme yöntemlerini paylaşacağız.Umarız faydalı olur.
Karboksilli asit molekülü ve alkol molekülünün tepkimesinde meydana gelen su molekülü ile birlikte oluşan maddeye ester denir ve bu olaya da esterleşme denir.Aşağıdaki görselde örnek bir esterleşme tepkimesi görebilirsiniz.Bu tepkime bir denge tepkimesidir.
Esterlerde Adlandırma
İlk adlandırma yöntemi olarak önce alkolden gelen alkil grubunun adı yazılır. Sonra asitin “–ik asit“ kısmı kaldırılır ve yerine “-at“ eki getirilir.
Üstteki adlandırma dışında bir başka adlandırma yöntemi ise önce asit adı yazılır.Sonra ise alkolden gelen alkil isminin sonuna ester sözcüğü eklenir.
Esterlerin Elde Edilme Yöntemleri
İki yöntemle esterler elde edilebilir.
1-)İlk olarak Karboksilli asitlerle Alkollerin tepkimesinden esterler elde edilir.
2-)İkinci yöntem olarak Asit klorürlerden esterler elde edilmektedir.
Esterlerin Genel Özellikleri
1-)Esterler hoş kokulu maddelerdir. Parfümeri sektöründe kullanılmaktadırlar.
2-)Ester molekülleri arasında hidrojen bağı oluşmadığı için aynı karbon sayılı asitlere göre daha düşük seviye sıcaklıkta kaynamaktadırlar.
3-)Esterleşme olayının tersi olan hidroliz olayında ester maddesi, karboksilli asit ve alkole dönüşmektedir.Örnek tepkimeye aşağıdan bakabilirsiniz.
4-)Esterlerin baz ortamdaki hidrolizine sabunlaşma denir.Sabunlaşmanın örnek tepkimesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.Gördüğünüz gibi esterin baz ile tepkime sonucunda sabun ortaya çıkıyor.
Esterler hakkındaki tüm genel bilgiler bu şekildedir.Diğer organik bileşiklerin anlatımını da zamanla sitemize ekleyeceğiz.Herkese iyi dersler iyi çalışmalar dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?