Evde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

İçinde bulunduğumuz dünyadaki enerji kaynaklarının hızla tükenmesine rağmen insanların büyük bir kısmı üzerilerine düşen görevin farkında değillerdir. Herkes belli kurallara uyduğu takdirde enerji tüketimi en az seviyeye indirgenebilir. Önemli olan sorumluluk sahibi olabilmektir. İş yerinde, evinizde hatta bulunduğunuz her yerde enerji tasarrufu ile ilgili dikkat etmeniz gereken bazı önemli ipuçları mevcuttur. Şimdi bunları maddeler halinde aşağıda paylaşalım.

Cihazlarınızın Fişinin Çekilmesi:

Evinizde bulunan elektrikli eşyaların fişini kullanmadığınız zamanlarda mutlaka prizden çekiniz. Veyahut kablolarda yer alan açma-kapama düğmesini (yani butonunu) kapanır duruma getirin. Çünkü kullanılmasa dahi elektrikte bulunan prizler elektrik tüketmektedir.

Aydınlatma:

Daha uzun dayanan ve elektrik tüketimi az olan ampuller seçmek gerekir. Gündüz mümkün olduğunca güneş ışığından faydalanın. Odadan ayrıldığınız zaman lambaları kapatın. Yani boş yere lamba açmamaya çalışın. Kirli ve tozlu olan lambalar, %25 daha fazla enerji tüketimi sağlamaktadır. Lambaların daha iyi çalışması için onları kuru bezle silin. Islak bezle sildiğiniz lambalar daha fazla enerji harcanmasına neden olur.

Isıtıcılar:

Evde bulunmayacaksanız veya bulunmadığınız zamanlarda (mesela memlekete gittiğiniz zamanlarda olabilir) ısıtıcınızın veya radyatörünüzün vanasını kapalı konuma getirin. Isıtıcınızın veya radyatörünüzün önüne kesinlikle eşya koymayın. Çünkü önüne koyduğunuz eşya, ısının evinize yayılmasını engeller. Kışın radyatörünüzün üstünde çamaşır kurutmamaya özen gösterin. Ayrıca güneşli havalarda perdelerinizin temiz olmasına özen göstererek evinizin kolayca ısınmasına destekte bulunabilirsiniz.

Yalıtım:

Kapı, pencere, duvar vb. yerlerin kenarlarında bulunan çatlak ve yarıkları kapatın. Odanızdaki kapı altı, pencere kenarları vb. gibi soğuk hava giren yerleri tespit ederek ve bu yerleri birtakım yalıtım sistemleri ile kapayarak sıcak havanın içeride kalmasını sağlayabilirsiniz.

Buzdolabı:

Buzdolabına koymadan önce yemeklerinizin soğumasını bekleyin. Yemekleri sıcak durumdayken dolaba koymamaya özen gösterin. Buzdolabınıza ait kapıların havayı sızdırmayan özellikte olmasına dikkat edin. Eğer bu bölme bozuksa derhal yaptırın. Dolabın altında ve arkasında bulunan bobinleri yılda 2 defa temizleyin. Temizlenmeyen bobinlerin %25 (yüzde yirmi beş) oranında daha fazla enerji tüketimine neden olacağını unutmayın. Derin dondurucudan alacağınız bir buz parçasını dolabınızın ortasına koyarak enerji tasarrufuna %5’e kadar katkı sağlamış olursunuz. A sınıfı ve elektrik tasarruflu olan beyaz eşyaları tercih edin.

Elektrik Süpürgesi:

Elektrik süpürgesinin torbasını sık aralıklarla temizlemeyi unutmayınız. Hatta mümkünse su hazneli elektrik süpürgelerini tercih edin. Çünkü su hazneli olanlar hem daha temiz hem de daha iyi performansa sahip. Üstelik yeni torba satın alma derdi de olmuyor.

Bulaşık ve Çamaşır Makinesi:

Bulaşıklarınızı ve çamaşırlarınızı makinede düşük ısıda ve kısa programlarda yıkamaya özen gösterin. Böylelikle hem tasarruf edersiniz hem de kısa sürede yıkama yapabilirsiniz. Ayrıca makinelerinizi tam olarak dolduğunda çalıştırın. Mesela bulaşık makinesine tüm bulaşıkları doldurup öyle çalıştırın.

Hemen hemen bu kuralları uygularsanız evlerinizde büyük bir tasarruf yapmış olursunuz. Teşekkürler yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak : MEB

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir