Excel Ondalık Kısmı Silme (Virgülden Sonrayı Silme) Nasıl Yapılır?

İyi günler değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere Microsoft Excel programında ondalık kısmı silme veya ondalık kısım ekleme nasıl yapılır onu anlatacağız.

Excel en çok kullanılan Office programlarının başında geliyor. Excel ile birçok program ve uygulama yapabilirsiniz. Excel’de çalışma yaparken bazen sayıların ondalık kısımlarını silmek isteriz, yani sayıların virgülden sonraki basamaklarını silmek isteriz. İşte bunun için Excel’in bir özelliği mevcuttur. Excel’de “Ondalık Azalt” ve “Ondalık Artır” seçenekleriyle bir sayının virgülden sonraki rakamlarını silebilir veya virgülden sonra 0 ekleyebilirsiniz. Şimdi sizlere maddeler halinde Excel’de virgülden sonra sayı silme nasıl yapılır, ondalık kısım silme ve ondalık ekleme nasıl yapılır onları anlatalım.

Microsoft Excel’de Virgülden Sonraki Sayıları Silme (Ondalık Ekleme ve Ondalık Silme) Nasıl Yapılır?

1-) Öncelikle arkadaşlar Excel’de ondalık ekleme ve silme kısımları aşağıdaki resimde gördüğünüz yerlerdir. Yukarıdan Giriş bölüme girin, zaten ilk Excel açıldığında giriş bölümü açık kaldığı için onu göstermedik. Burada sol taraftaki “Ondalık Artır” butonu olurken sağdaki ise “Ondalık Azalt” butonudur. Bu butonlarla birlikte virgülden sonraki sayıları silebilir veya ekleme yapabiliriz. Eğer virgülden sonra sayı silmek istiyorsak ondalık azalt butonuna basmamız gerekecek. Şimdi bir örnekle daha iyi açıklayalım.

2-) Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi “Ondalık Artır” butonu bu şekildedir. Bu butona tıkladığınızda sayıya virgüllü sayı ekler, yani virgülden sonra 1 sıfır eklemiş olur. Diyelim ki “17,2” sayısı var. Bu butona 1 kere tıklarsanız bu sayı “17,20” olur. 2 kere tıkladığınızda ise “17,200” olur. Yani her tıklanışta 1 sıfır yanına eklenir.

3-) Aynı şekilde bunun tam tersi “Ondalık Azalt” butonu vardır. Bu buton ise virgülden sonraki sayıları silmeye yarıyor. Yani diyelim ki “14,500” sayısı var. Bu butona 1 kere tıkladığınızda sayımız “14,50” olur. 2 kere tıklarsanız “14,5” olur.

4-) Aşağıda gördüğünüz gibi virgülden sonraki sayıları silmek için veya virgülden sonraki sıfırları silmek için ilk olarak sileceğimiz sayıyı seçiyoruz. Ardından yukarıdan “Ondalık Azalt” tuşuna basıyoruz. Gördüğünüz gibi 14,000 sayısında 2 kere ondalık azalt butonu kullandık. Yeni sayımız 14,0 olmuş oldu yani 2 sıfırı silmiş oldu. Bu şekilde virgülden sonraki sayıları veya virgülden sonraki sıfırları silebilirsiniz.

5-) Ayrıca toplu işlem de yapmak mümkün. Diyelim ki bir sürü alt alta sıralanmış virgüllü sayılar var. Bu sayıların virgülden sonraki kısımlarını silmek istiyorsunuz. O zaman tüm sayıyı mouse ile seçiyoruz. Ardından yukarıdaki ondalık azalt butonuna basıyoruz. 1 kere basarsak sayılardan bir 0 (sıfır) silinmiş olur. İki kere bastığımızda iki 0 silinir.

6-) Buna ek olarak şöyle bir ayrıntı var. Diyelim ki “25,750” sayısı var. Virgülden sonra 2 basamak sileceğiz. İlk sildiğimizde “25,75” kalır. Fakat 2. kere ondalık azalt yaptığımızda yeni sayımız “25,8” oluyor yani “25,7” olmuyor. Bunun nedeni ise matematikte sayılar yukarı yuvarlandığı için Excel programı da değerleri böyle alıyor. Bu bakımdan buna dikkat etmemiz gerekir. Yani diyelim ki “25,750” sayısı var. Virgülden sonra 2 basamak silmek istiyoruz. Bunu programda yaparsak yani ondalık azalt butonuna 2 kere tıklarsak yeni değerimiz “25,8” olur aşağıdaki görselde de gördüğünüz gibi. Aynı şekilde 20,250 ‘yi 20,3 ‘e çevirmiş. Bunun nedeni dediğimiz gibi tamamen yukarı yuvarlamasıdır. Sonuçta 20,250 virgülden sonra 250 sayısı var. Buradan 2 sıfır silinince 20,2 olmaz. Çünkü bu sefer 0,5 eksik olmuş oluyor. Bunun yerine program yukarı yuvarladığı için 25,250 ‘den 2 sıfır sildiğimizde yani virgülden sonra 2 basamak sildiğimizde yeni değerimiz 25,3 olmuş oluyor.

7-) Bu işlemleri toplu olarak da yapabilirsiniz, ayrı ayrı olarak da yapabilirsiniz. Tamamen sizin tercihinize kalmış. Kısacası Excel programında ondalık azalt ve ondalık artır butonlarına tıklayarak sayılara virgülden sonra sıfırlar ekleyebilir veya virgüllü sayıların virgülde sonraki rakamlarını silebilirsiniz.

İyi çalışmalar dileriz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir