Farz Nedir? Farz Kaça Ayrılır?

Cümleten selamun aleyküm değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere farz nedir ve kaça ayrılır onu anlatacağız. Ayrıntılı bilgilere aşağıdan erişebilirsiniz. İyi okumalar dileriz.

Farz Nedir?

Dini açıdan yapılması kesin şekilde gerekli olan herhangi bir vazifeye farz denir. Farz, kat’i ve zanni kısımlarına ayrıldığı gibi, farz-ı ayın ve farz-ı kifaye kısımlarına da ayrılır.

Farz Kaça Ayrılır | Farz Çeşitleri

Normalde herkesin bildiği şekilde farz 2’ye ayrılır (farzı ayn ve farzı kifaye) diyebiliriz. Fakat bazı kaynaklara göre toplam 4’e ayrılmaktadır. Onlar da aşağıdaki gibidir;

  • Farz-ı Kat’î
  • Farz-ı Zanni
  • Farz-ı Ayn
  • Farz-ı Kifaye

Şimdi kısaca maddeler halinde bu 4 farz ne demektir tanımlarını yapalım.

1-) Farz-ı Kat’î:

»»» Kur’an-ı Kerim’in açık bir ayeti veya Peygamberimizin sağlam bir hadisi gibi kesin olan şer’i bir delil ile yapılması emredilen ve istenen göreve Farz-ı Kat’i denir. Mesela namaz ve zekat gibi ibadetler farzı kati olmaktadır.

2-) Farz-ı Zanni:

»»» Müçtehitlerce kesin delile yakın derecede kuvvetli görülen, zanni bir delille sabit vazifelere Farz-ı Zanni denir. Amel hususunda farz-ı kati kuvvetindedir. Buna “farz-ı ameli” de denilir.

Aynı zamanda böyle bir farza, delilinin zanni olmasından dolayı “vacip” de denilir. Buna göre farz-ı ameli, farz kısımlarının zayıfı, vacip kısımlarının da kuvvetlisidir. Nitekim abdestte başın azını da olsa mesh etmek kesin bir farzdır. Dörtte biri kadarını mesh etmek ise, ameli bir farzdır.

3-) Farz-ı Ayn:

»»» Her bir mükellefin yapmak zorunda olduğu farzlara Farz-ı Ayn denir. Örneğin beş vakit namaz kılmak gibi.

4-) Farz-ı Kifaye:

»»» Bazı mükelleflerin yapmasıyla diğerlerinden düşen yani onlar için yapmak mecburiyeti kalmayan farzlara Farz-ı Kifaye denir. Mesela cenaze namazı buna örnek verilebilir.

Farzların yapılmasında büyük sevaplar vardır. Özürsüz olarak terk edilmeleri, ilahi azaba sebeptir. Farz-ı kifayeyi müslümanların bir bölümü yapmadığı takdirde, bundan haberdar olan ve bunu yapmaya gücü yeten bütün müslüman kişiler, Allah Teala (c.c.) katında sorumlu olup günah işlemiş olurlar.

Farz-ı kati (kesin olan farzı) inkar etmek küfürdür. Ameli olan bir farzı inkar da bidat olup günahı gerektirir. Bütün bunlar farzlara ait hükümlerdir. Ek olarak farzın çoğuluna “feraiz” denir.

Kaynak : Ömer Nasuhi Bilmen Hocaefendi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir