Fındık Çeşitleri Nelerdir? Hangi Bölgelerde Yetişir?

Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere tüm fındık çeşitlerinin isimlerini ve hangi şehirlerde yetiştirildiklerini paylaşacağız. İyi okumalar dileriz.

Fındık, kuruyemişler arasındaki en faydalı besinlerden birisidir. Ülkemizde özellikle karadeniz bölgesinde çoğunlukla fındık yetiştirilmektedir. Dünyanın fındık üretiminin büyük bir bölümü ülkemizde karadeniz bölgesinde yapılmaktadır. Yani fındık bakımından ülkemiz oldukça zengindir diyebiliriz. Haliyle fındık bakımından zenginlik fındığın çeşitliliğini de arttırmaktadır. Fındığın toplamda 17 farklı çeşidi vardır. Şimdi bunların isimlerini ve nerelerde üretildiklerini paylaşalım.

Fındık Çeşitleri İsimleri ve Yetiştiği Yerler

Ülkemizde yuvarlak, sivri ve badem olmak üzere 3 ana başlıkta fındık çeşidi vardır. Şimdi bunların isimlerini ve detaylarını paylaşalım.

  1. Tombul Fındık : Yuvarlak fındık grubuna girmektedir. Bu fındık daha çok Giresun civarlarında yetişir. Ülkemizde yetişen en önemli fındık çeşitlerinden birisidir. Yağ oranının çok olması nedeniyle halk arasında yağlı fındık olarak da bilinmektedir.
  2. Palaz Fındık : Yuvarlak fındık grubuna giren palaz fındıklar daha çok Ordu ilimizde yaygın olarak yetiştirilmektedir.
  3. Foşa Fındığı : Daha çok Trabzon ili ve çevresinde yetiştirilen foşa fındığı iri ve yuvarlak fındık grubundadır.
  4. Çakıldak Fındık : Yuvarlak fındık çeşitleri arasında yer alan bir başka fındık da çakıldak fındıktır. Daha çok Ordu ilinde yaygın şekilde bulunur. Bu fındık türü batı karadeniz bölgesi civarlarında(Düzce vb.) ise Delisava olarak adlandırılmaktadır.
  5. Kalınkara Fındık : Bu fındık türüne zor yetişen fındık çeşitlerine göre daha kolay yerlerde yetiştiği için fındık bahçelerinde çokça rastlanmaktadır.
  6. Kargalak Fındık : Yuvarlak fındık grubuna giren kargalak fındık daha çok Trabzon ve Hopa çevrelerinde yetiştirilmektedir. Oldukça iri bir fındıktır.
  7. Uzunmusa Fındığı : Daha çok Ordu ili civarlarında yetişen uzunmusa fındığı oldukça kaliteli ve verimlidir. Ayrıca bu fındık ta yuvarlak cinstendir.
  8. Mincane Fındığı : Üzerinde koyu kırmızı çizgiler bulunan mincane fındığı daha çok Trabzon ve etrafında üretilmektedir. Bu fındık da yuvarlak grubuna girmektedir.
  9. Cavcava Fındığı : Bir yuvarlak fındık türü olan bu fındığın yetiştirilme alanı oldukça dardır. Yani bu fındığa diğer türlere göre daha az rastlanmaktadır.
  10. Kan Fındığı : Daha çok Trabzon civarlarında bulunan kan fındığı çok lezzetli bir fındık olarak bilinmektedir. Bu fındık da yuvarlak grubundandır.
  11. Sivri Fındık : Karadeniz bölgesinde hemen hemen tüm fındık üretilen bahçelerde bu fındık türüne rastlanmaktadır. Adı üstünde sivri fındık grubuna girmektedir.
  12. İncekara Fındık : Zayıf topraklarda dahi yetişebilen bu fındık türü çok fazla olmasa da sık sık fındık bahçelerinde görülmektedir. Sivri fındık grubunda yer alır.
  13. Acı Fındık : Sivri fındık grubuna giren acı fındık ise verimi ve kalitesi düşük fındıklar arasında yer almaktadır.
  14. Kuş Fındığı : En kolay kırılan fındıklar arasında olan kuş fındığı sivri fındık çeşitlerindendir. Ama verimi oldukça düşüktür.
  15. Yuvarlak Badem Fındığı : Badem grubuna giren yuvarlak badem fındığının kabukları incedir.
  16. Yassı Badem Fındığı : Badem fındık çeşitlerinden olan yassı badem fındığının verimi oldukça düşüktür.
  17. Değirmendere Fındığı : Çok lezzetli bir fındık olan ve badem grubuna giren değirmendere fındığı daha çok İzmit-Kocaeli civarlarında yetişmektedir. Bu fındık da badem gruplulara dahildir. Dediğimiz gibi daha çok batı karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir, iri, kalın kabuklu ve tadı oldukça lezzetlidir.

Tüm fındık çeşitleri, isimleri ve yetiştikleri yerler bu şekildedir. Umarız faydalı olur. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere sağlıcakla kalınız…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir