Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere gece körlüğü hangi vitamin eksikliğinde görülür kısaca ondan bahsedeceğiz.
Bir göz rahatsızlığı çeşitlerinden olan gece körlüğünün bir diğer adı “Tavuk karası” ‘dır. Tıptaki adı ise “Retinitis pigmentosa” olarak geçmektedir. Gece körlüğü rahatsızlığı bulunan kişiler akşamları, geceleri özellikle araba kullanırken zorluk yaşayabiliyor. Fakat uzmanlara göre gece körlüğü akşam görmeyi tamamen kısıtlamıyor. Yani bu rahatsızlık karanlıkta hiç görememe şeklinde değildir, fakat uzmanlara göre karanlık ortamda veya gece araba kullanırken görmede bazı sorunlar yaşanabilir denmiştir. Gece körlüğü ile ilgili en merak edilen konu ise hangi vitamin eksikliğinde görüldüğüdür. Şimdi kısaca anlatalım.
Gece Körlüğü Hangi Vitamin Eksikliğinde Görülür?
Gece körlüğü A vitamini eksikliğinde görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık genellikle A vitaminini yeterli miktarda alamamaktan kaynaklanmaktadır. Bazı kaynaklara göre hem A vitamini hem de Çinko eksikliğinden dolayı bu hastalık meydana gelebiliyor. Yani besinlerden, gıdalardan, yiyeceklerden yeterli seviyede A vitamini alınmadığında gece körlüğü hastalığı meydana gelebilir. Bundan dolayı uzmanlar A vitaminin eksik edilmemesi gerektiği tavsiyesinde bulunuyor. A vitamini birçok besinde bulunmaktadır. A vitamininin bulunduğu başlıca besinler; Balık, yumurta, tereyağı, peynir, ciğer, havuç vb. şeklindedir. Gece körlüğü rahatsızlığının görülmemesi için A vitaminini yeterli seviyede almak gerekmektedir.
Kısacası, gece körlüğü hastalığı A vitamini eksikliğinde görülen bir hastalıktır. TDK’daki bilgiye göre gece körlüğünün anlamı “Beslenmede A vitamini yetersizliğinden ortaya çıkan bir hastalık belirtisi.” demektir. Haliyle A vitamini eksikliğinde gece körlüğü hastalığı oluşabilir denmiştir. Ayrıca bazı kaynaklara göre çinko eksikliği de gece körlüğü hastalığına neden olabilmektedir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?