Sabah ilk ışıklarıyla uyandığınız zaman göz kapağının uçlarında kuru veya hafif sıvı şekilde sarımsı birikinti ile karşılaşabilirsiniz. Gözünüzde çapaklanma meydana geliyor. Sorun ciddi göz hastalığına da işaret edebilir ya da kolayca tedavi de edilebilir. İlk olarak gözdeki çapaklanmanın nedenine bakalım. Daha sonra tedavi yöntemlerine geçelim.
Gözdeki Çapaklanmanın Nedenleri Nelerdir?
Uyanırken gözleri açmayı zorlaştıracak olan çapaklanmanın birden fazla sebebi olabilir. Bunlar arasında;
- gözyaşının kuruması,
- gözün mikrop kapması,
- göze yabancı cisim kaçması ve
- korneada meydana gelen bir takım enfeksiyonlar gibi sebepler bulunmaktadır.
Ayrıca mevsimsel değişimler, gribal enfeksiyonların yansıması da gözde çapaklanmaya neden olabiliyor.
Gözde Çapaklanma Sorunu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi de ilk adım çapaklanmaya neden olan sorunu bulmaktır. Tespit sonrasında sorun iltihaplanma ya da gözde mikrop kapması gibi dış etkenlerden ise doktorunuz genellikle antibiyotikli göz damlası verir. Belirtilen süre zarfında göz damlalarının kullanılması gözdeki çapaklanmayı ortadan kaldıracaktır.
Genellikle toz, kirpik, tüy gibi yabancı cisimlerde çapaklanmaya neden olabilir. Bunun tedavisi daha basittir. Gözdeki kızarmaya ve çapaklanmaya neden olan cisim tespit edilir. Akabinde temiz ve ılık su ile yıkanarak çıkarılır. Bu uygulama bebeklerde pamuk veya bezle yapılır. Her iki göz için farklı temizleme materyallerini bebeğin gözü kapalıyken gerçekleştirmelisiniz. Aynı yöntemi yetişkinler içinde kullanabilirsiniz.
Ayrıca çapaklanma temizlenmesinde alternatif yöntemlerde kullanılmaktadır. Özellikle papatya suyu ile göz çevresi temizlenerek enfeksiyonun temizlenmesi sağlanıyor. Birde kırlangıç otunu kaynar suda 10 dakika demleyip bu su ile ılık halde göz temizliği de yapılabilir. Alternatif yöntemlerde gözdeki çapakları bitirmezse mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?