Günün Vakitleri (Kuşluk, Seher, İmsak Vakitleri) Zamanları ve Saatleri Nelerdir?

Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere günün belli bir vakitleri olan kuşluk, seher, imsak vb. vakitlerin saatlerini paylaşacağız.

Günün bir çok vakti bulunmaktadır. Bunlar kuşluk, seher, imsak, ikindi, öğlen vb. gibi vakitlerdir. Bunlar genel olarak belli bir zaman dilimini kapsamaktadır. Peki bu günün vakitleri hangi saatler arasında oluyor şimdi kısaca ayrıntılı olarak sizlere anlatalım.

Başlıklar

Günün Vakitleri Zamanları ve Saatleri

1-) Seher Vakti:

Seher vakti gecenin son 6’da 1’ine verilen zaman dilimidir. Yani güneş battıktan sonra imsak vaktine kadar olan zamanın son altıda birine seher vakti deniliyor. Örnek vermek gerekirse diyelim ki akşam saat 18:00’da güneş battı. İmsak vakti de 12 saat sonra 06:00’da oldu diyelim. Haliyle bu aradaki 12 saati 6’ya bölersek 2 olur. Yani gecenin son 2 saati seher vakti olmuş oluyor. Yani imsak 6’da çıkacak diye baz alırsak saat 04:00 – 06:00 arasındaki vakit seher vaktidir diyebiliriz.

2-) İmsak Vakti:

Doğuda fecri sâdık denilen beyazlığın doğmasıyla başlayan vakte imsak vakti adı verilir. Bu vakit oruca başlama zamanıdır. Yani imsak vakti girdiği anda yemek yemeği kesmemiz gerekmektedir. Ayrıca imsak vakti girildiğinde sabah namazı kılınabilmektedir. İmsak vakti takvimlerde en üst bölümlerde yazmaktadır. Bir diğer tanıma göre imsak vakti güneş doğmadan önceki ortalama 1.30 (bir buçuk) saat önceki zaman dilimini kapsar. Yani güneş doğmadan ortalama 1.30 saat önce imsak vakti girmiş olur diyebiliriz.

3-) İşrak Vakti:

Güneşin ufuk hattından bir mızrak boyu yükselmesinden itibaren başlayan zaman dilimine işrak vakti denir. Bu vakit ülkemizde güneş doğduktan ortalama 45-50 dakika sonra başlamaktadır. Ek olarak güneş doğduktan sonra işrak vaktine kadar olan zamanda namaz kılmak mekruhtur.

4-) Kuşluk Vakti:

Kuşluk vakti şeri gündüzün (yani imsak vaktikten akşam namazına kadar olan vakitte) 4’te 1’i geçtikten sonra başlayan ve zeval vaktine kadar yani öğlene kadar devam eden zaman dilimine denir. Yani imsak vaktine bu dörtte birlik zaman ilave edilirse kuşluk vakti başlıyor demektir. Örnek vermek gerekirse diyelim ki imsak 06:00’da girsin. Akşam namazı da 18:00’da girsin. Haliyle 12 saat fark var. Bunu 4’e bölelim yani 3 saat eder. Demekki 09:00’da kuşluk vakti girmiş oluyor. Ta ki öğlen vaktine kadar devam eder. Yani örnek vermek gerekirse 09:00’da kuşluk vakti girer ve ortalama 12-1 arasında bitmiş olur. Çünkü burada öğlen vakti girmiş olur.

Ayrıca kuşluk vaktinin diğer bir adı Duhâ vaktidir.

5-) Dahve-i Kübrâ Vakti:

Öğleden 1 saat önceki vakte Dahve-i Kübrâ vakti adı verilir. Bu vakit oruç süresinin yarısına tekabül ediyor. Yani diyelim ki imsak 06:00’da girsin akşam ezanı da 18:00 da okusun. Bu durumda bu saatlerin tam ortası olan 12:00 dahvei kübra vakti olmuş oluyor.

6-) İkindi Vakti:

İkindi vakti için 2 farklı görüş mevcuttur. İmam Ebu Yusuf ve İmam Ebu Muhammed’e göre ikindi vaktinin başlamasına Asr-ı evvel denir. İmamı Azam’a göre ise bu vakte Asr-ı sani denir. Ülkemizde ikindi ezanları asrı evvele göre okunmaktadır. İkindi ezanı öğlen namazından sonra ve akşam namazından önce okunan ezandır. Yani ortalama olarak akşam namazı vaktinden ortalama 2-3 saat önce okunan namaz ikindi namazıdır ve bu vakit de ikindi vakti olarak bilinir.

Günün vakitleri genel olarak bu şekildedir. Bu vakitlere ek olarak bazı vakitler de var. Onların da isimlerini ve zaman dilimlerini kısaca aşağıya ekleyelim.

  • Şer’i Gündüz vakti : İmsak vakti ile akşam namazı vakti arasındaki zaman dilimini kapsar.
  • Şer’i Gece vakti : Akşam vakti ile imsak vakti arasındaki zaman dilimidir. Yani güneş batışından imsak vaktine olan dilimdir.
  • Gece yarısı vakti : Akşam ezanından imsak vaktine olan zaman diliminin tam ortasıdır. Yani ortalama 23:00-24:00 saatleri civarı gece yarısı zaman dilimine girer diyebiliriz.

Günün vakitleri ve ne zaman oldukları bu şekildedir. Umarız yararlı olur. Herkese iyi çalışmalar dileriz.

NOT = Arkadaşlar günün vakitleri sabit bir zaman içerisinde düşünülmemektedir. Çünkü dinimiz hicri takvime göre olduğundan yani namaz vakitleri sürekli değiştiğinden dolayı burada ismi geçen günün vakitlerinin zaman dilimleri de değişiklik göstermektedir. Mesela bir gün imsak vakti 05:00’da girebilirken başka bir gün 05:30’da girebilmektedir. Bu bakımdan sabit bir zamanları yoktur diyebiliriz. Ama ortalama olarak saat aralıklarını üstte yazımızda sizlere ilettik. Yanlış olduğunu düşünüyorsanız yorum bölümünden bizlere yazabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir