Cümleten selamun aleyküm arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere gusül yani boy abdestinin farzları kaçtır ve nelerdir kısaca onu yazacağız. Şimdiden hayırlı ilimler iyi okumalar dileriz.
Gusül Abdesti Nedir?
Gusül lügatta yani sözlükte yıkanmak demektir. Istılahta ise ağız, burun ve bütün bedeni yıkamaktan ibaret olan bir temizlik ve ibadet anlamına gelmektedir. Halk arasında boy abdesti olarak da bilinir. Bir kişi cünup olduktan sonra gusül abdesti alması gerekmektedir. Guslün farzı üçtür. Bunlar mazmaza, istinşak ve tüm bedeni yıkamaktır. Şimdi maddeler halinde kısaca açıklamalarını paylaşalım.
Guslün Farzları Nelerdir?
Gusül abdestinin farzı 3‘tür. Kısaca farzları ve açıklamalarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1-) Mazmaza:
- Bir kere ağza su vermektir.
2-) İstinşak:
- Bir kere burna su vermektir.
3-) Tüm Bedeni Yıkamak:
- Bedenin her tarafını iğne ucu kadar kuru yer kalmamaksızın yıkamaktır.
“Eğer cünüb olduysanız temizleniniz” şeklinde belirtilen Maide Suresi’nin 6. ayetinde, ağız ve buruna su vermeye delalet eden bir şey olmadığı halde Hanefi imamlarımızın ictihadı ile ağzı ve burnu su ile yıkamak farzdır. Çünkü o ayette (yani Maide 6) “ziyade temizleniniz” buyurulmakta olduğundan bedenin yıkanması mümkün olan yerlerinin temizlenmesi anlamına gelmektedir. Haliyle ağız ve burun da yıkanması mümkün olan yerlerden olduğundan, yıkanması farzdır. Bu şekilde bu ayet guslün 3 farzına da delildir diyebiliriz. Ayrıca peygamber efendimiz (S.A.V.) ‘in de bu konu hakkında hadisi şerifi vardır.
Gusül abdestinin (boy abdestinin) farzları bu şekildedir. Kısaca anlatmaya çalıştık umarız yararlı olur.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?