Hazır Gıda Etiketlerindeki Üretim ve Son Kullanma Tarihlerinin Önemi

Koruma Kontrol Genel Müdürlüğüne göre gıda maddesinin uygun şartlarda depolandığı süre içerisinde kendine has özelliklerini koruyabildiği süreyi belirten tarih, gıdanın son tüketim tarihidir. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne göre gıda maddelerinin, ambalajlarının, paketlerinin etiketlerinde üretim tarihi ve son tüketim tarihi veya raf ömrü bilgisi bulundurulması gereken zorunlu bilgiler arasındadır. Bu bakımdan üzerinde son kullanma ve üretim tarihlerinin yazılı olmadığı ürünleri satın almamanızı tavsiye ederiz.

Son kullanma tarihinin (son tüketim tarihi) tüketiciye kalite ve sağlık bakımından faydaları vardır. Son kullanma tarihi ne kadar uzaksa yani üretim tarihi ne kadar yakınsa o ürün o kadar tazedir diyebiliriz. Tavsiye etmemiz gerekenler öncelikle son kullanma tarihinin en uzak olduğu tarihtir. Kalite açısından, alınan ürünün renk, tat, koku, görünüş ve benzeri gibi özellikleri, üretiminden son kullanma tarihine kadar olan garantisidir. Aşağıdaki resimde örnek bir gıdanın üretim ve son kullanma tarihine bakabilirsiniz. Bu tarihler genelde gıda ambalajlarının üzerinde yazar.

NOT = Bu arada ambalajların üzerinde yazan son kullanma tarihinin kısaltması SKT veya ST, üretim tarihinin kısaltması ise ÜT‘dir.

Sağlık açısından baktığımızda satın alınan ürünün, son kullanma tarihine kadar insan sağlığı için tehdit içermediğinin garantisidir. Son kullanma tarihleri geçtiği zaman gıdalar, bozularak mikroorganizmaların çoğalmasına sebep olmaktadır. Özellikle et ve süt ürünlerinde mikroorganizmalar daha kolay çoğalabilir. Son kullanma tarihi geçmiş bu türden gıdalar tüketildiği zaman zehirlenmelere neden olabilir. Gıda zehirlenmeleri sonucunda mide bulantısı, kusma, ishal ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Bu nedenlerden dolayı gıdaları satın alırken ambalajlarındaki üretim ve son tüketim tarihlerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu durum sağlık ve kalite açısından oldukça önemlidir ve bu bakımdan dikkat etmemiz gerekmektedir. Ek olarak ayrıca bu tarihlerin bilinmesi gıdanın sağlık açısından güvenirliğini arttırır. Böylelikle tüketiciler üreticilere daha çok güven duyar.

Kaynak : MEB

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir