Herkese merhabalar arkadaşlar bu yazımızda sizlere iş akış şeması(diyagramı) örneğini paylaşacağız ve iş akış şemasının nasıl çizildiğini anlatacağız.Umarız faydalı olur.
İş akış diyagramı genellikle iş yerlerinde yapılacak olan günlük,haftalık veya aylık işlerin tutulduğu yerdir.En çok üniversite öğrencilerin yaptıkları stajlar için doldurdukları staj defterlerinde işine yaramaktadır.Peki iş akış şeması nasıl çizilir şimdi onu öğrenelim.
İş Akış Diyagramı(Şeması) Çizimi
Öncelikle iş akış diyagramını çizmek için büyük bir programa gerek yok kendi elinizle paintten de çizebilirsiniz.Lakin Microsoft’un buna göre güzel bir programı mevcut.O program Microsoft Visio‘dur.Bu programı kullanarak güzel bir şekilde iş akış şeması oluşturabilirsiniz.
İş akış şeması çizmeden önce bu şemada kullanacağımız sembolleri bilmemiz gerekir.Öncelikle onları öğrenmeliyiz.Hemen inceleyelim;
Bu şekli iş akış diyagramında başlangıç ve bitişler için kullanılmaktadır.
Bu şekilde diyagramda genel bir adımı temsil etmektedir.Genellikle işlemlerde en çok bu şekil kullanılır.
Bu şekil ise iş akış şemasında bir kararın sonucunu ifade eder.Mesela “cumartesi günü iş olacak mı?” bunun cevabı ya evettir ya hayırdır.Bunun gibi durumlarda bu şekilde kullanılır.
Bu şekil alt işlem anlamına gelmektedir.Genellikle bir durumun başka bir sayfada tanımlanmış bir alt işlemi oluşturan adım için kullanılmaktadır.Aşağıda vereceğimiz iş akış diyagramı örneğine bakarak daha iyi anlayabilirsiniz.
Bu şekil ise diyagramda bir belgeyle sonuçlanan adımı temsil etmektedir.
Bu şekil ise iş akış şemasında dışarıdan bir bilgi geldiğini veya dışarıya bir bilgi çıktığını temsil eder.
Bu daire ise iş akış şemasında sonraki veya önceki adımın çizim üzerinde başka bir yerde olduğunu göstermektedir.
Bu şekil iş akış şemasında, iki şekil arasında bir köprü oluşturmaktadır.
Bu şekilde bu sembolleri kullanarak iş akış diyagramı oluşturabileceksiniz.Şimdi iş akış şeması oluşturmaya gelelim.Öncelikle Microsoft Visio programına giriş yapıyoruz.Ardından “Akış Çizelgesi>Temel Akış Çizelgesi” bölümüne giriyoruz.
Ardından yukarıdaki sembolleri kullanarak istediğimiz gibi akış şeması oluşturabiliyoruz.Bu işlemleri dediğimiz gibi paint’ten bile yapabilirsiniz yani tamamen size kalmış.
Ek olarak buradaki linki inceleyip iş akış şeması çizimine dair daha detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz.
İş Akış Diyagramı(Şeması) Örneği
Şimdi sizlere örnek bir iş akış diyagramı gösterelim.Bu örnek Microsoft’un sitesinden alıntıdır.
Şimdilik bu kadar.Herkese iyi çalışmalar dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?